сряда, 8 януари 2020 г.

България и САЩ започват стратегически разговор за отбрана, енергетика, правораздаване


Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще открият Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, която ще се проведе в сряда, 8 януари, с участието на американска делегация, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
В срещата ще участва заместник-държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл, който ще ръководи американската делегация.

В рамките на форума в отделни панели ще бъдат обсъдени глобални въпроси, теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона.
Срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом на 25 ноември 2019 г. затвърди стратегическия характер на партньорството на България със САЩ. В този контекст на нов импулс в отношенията между двете страни у нас се провежда Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.
Сигурност и отбрана
Във фокуса на форума ще бъдат установените отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО.
На среща днес, 7 януари, беше обсъден старта на 10-годишен двустранен план за отбрана между България и САЩ. Това се случи на среща между министърът на отбраната Красимир Каракачанов и посланик Херо Мустафа. В разговорите се включи и гостуващият у нас Алтън Биланд, директор на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа, към кабинета на секретаря по отбраната на САЩ в Департамента по отбраната. Той ще участва в стратегическия диалог между САЩ и България утре. Избистрени са водещите точки на българо-американската "Пътна карта 2020 - 2030" и бърз график за нейното изпълнение.
Както е известно, България превиши минималния евроатлантически (и американски) праг за военни разходи в размер на 2% от брутния вътрешен продукт, достигайки през 2019 г. до 3.1%. По тази тема Тръмп е категоричен: никакво отстъпление от набелязаната цел.
Икономика и търговия
Ще се постави акцент също върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономически отношения между България и САЩ. През 2018 г. беше отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36 процента.
Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7 процента на годишна база, се посочва в съобщението.
Енергетика
В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.
За САЩ са стратегически важни енергийните доставки в България - на американски втечнен газ и на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Доналд Тръмп вече благослови проектите за газовия хъб "Балкан", "Балкански поток" и интерконекора с Гърция.
Върховенството на закона
В програмата на срещата е включена и работна сесия "Върховенство на закона". Посолството на САЩ вече има в състава си нов постоянен съветник по юридическите въпроси - Джесика Ким, която днес бе представена от Херо Мустафа поотделно на премиера Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов. Наскоро посланик Мустафа заяви на форум в София, че корупцията не е изолиран проблем и че пречи на икономическия растеж в региона, както и на правителствата да развиват своите страни.
Да припомним, че Бойко Борисов и Херо Мустафа проведоха на 6 януари "подгряваща" среща по тези, а и по горещи международни теми.

Новините от днес и със задна дата