понеделник, 20 януари 2020 г.

Най-богатите притежават повече пари от 60% от населението в света


 Резултат с изображение за банков трезор
Колко богати са най-богатите на планетата? Това става ясно от годишния доклад на неправителствената организация Оксфам, който по традиция излиза в навечерието на Световния икономически форум в Давос. Според него най-богатите хора в света притежават повече пари от 60% от световното население, а през 2019-та милиардерите са станали още повече.


2153-ма - толкова са милиардерите през 2019-а година. За последното десетилетие броят им се е удвоил, а всички те имат повече пари от общо 4,6 млрд. души по света, предаде БНТ.
Темата за неравенството между половете е водеща в доклада. Според Оксфам, нископлатеният или дори безплатен труд, положен от жени и момичета, всяка година допринася за световната икономика три пъти повече, отколкото технологичният сектор. 42% от жените не могат да работят, защото се грижат за други хора или не са могли да получат образование. За сравнение - това важи за едва 6% от мъжете.
Неравенство има дори в редиците на богатия 1%. В топ 20 на милиардерите попадат само 3 жени и то не в челната десетка. Петимата най-богати са собственикът на Амазон Джеф Безос, френският предприемач Бернар Арно, който за кратко в края на миналата седмица дори изпревари Безос. Трети е съоснователят на Майкрософт Бил Гейтс, а четвърти и пети са Уорън Бъфет и Марк Зукърбърг.
Част от тях, световни лидери и популярни личности ще се съберат в Давос, където утре започва икономическият форум. За очакванията от срещите и колко струва да прекараш една нощ в алпийския курорт сред най-богатите? Вижте в репортажа:
За финал - още една любопитна подробност - ако някой беше започнал да спестява по 10 000 долара на ден по времето, когато са строени египетските пирамиди, то днес той би имал само 1/5 от средната сума, която притежава всеки от най-богатите в света.

Новините от днес и със задна дата