сряда, 15 януари 2020 г.

Морето изхвърли кофичка от кисело мляко на 44 години, на която пишеше...


 Жена, събираща боклуци в Дания, на испанското крайбрежие Коста Бланка, намери пластмасова кофичка от кисело мляко с надпис за Олимпийските игри в Монреал от 1976 г., съобщи изданието Метро, цитирано от DarikNews.bg.
Маите Момпо разказа, че вниманието ѝ е привлякла марката "Йопле", защото тя е изчезнала от испанските супермаркети отдавна – още през 2001 г. "Вгледах се по-внимателно и открих, че е от около 1976 г.", уточни Маите Момпо.

Тя подчерта, че находката ѝ показва колко спешно трябва да бъдат спрени от употреба пластмасовите опаковки. Върху пластмасовата кофичка пише: "Официален доставчик на Олимпийските игри в Монреал 1976" на испански език. Според Маите Момпо, за да се разгради тя, ще ѝ трябват 150 години.

 "Това е екоцид на планетно ниво. Пластмасата не само убива милиони животни годишно, но е и в хранителната ни верига. Изследвания показаха напоследък, че 90 процента от солта ни съдържа микропластмаса. Същият процент е и в питейната вода", каза Маите Момпо.

Микропластмасата се образува от разграждане на по-големи парчета пластмаса. Тя също така се произвежда за целите на козметичната индустрия. Малките парченца лесно преминават през филтрационните системи и навлизат в световния океан, където са заплаха за морския живот.

Въздействието ѝ върху човешкото здраве още не е уточнено, но се смята, че човек поглъща около 50 000 пластмасови частици годишно и вдишва още толкова.

Новините от днес и със задна дата