сряда, 15 януари 2020 г.

Проф. Кантарджиев: Правете това просто нещо и ще унищожите грипа за няма и 30 секунди


Яна Бояджиева/zdrave.to
Засега няма данни, които да говорят кой точно тип грип ще циркулира тази година. Това каза в интервю за в. “Доктор” проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Кога се очаква да дойде грипът тази година и кога ще е неговият пик? Има ли опасност т.нар. Хонконгски вирус да достигне и до нашите географски ширини? Вижте в интервюто с проф. Кантарджиев.
- Проф. Кантарджиев, в медиите излезе информация, че страшен Хонконгски грипен вирус, който предизвиква едва ли не смъртоносна пневмония, се насочва и към нашата страна. Има ли нещо вярно в това?
- Бих казал, че това са по-скоро слухове, жълтини, образно казано. Който разпространява подобна информация, трябва по-внимателно да слуша какво се говори и предлага като факти. Защото аз винаги говоря с факти.

- Какво казват фактите?
- Фактите са следните:
• Първо, фактите са това, което имаме като статистика за заболяемост за нашата страна. Тя се актуализира ежедневно и се анализира. В началото на всяка нова седмица, обикновено понеделник вечерта или вторник, тази статистика се публикува в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Там всеки образован човек може да прочете каква е заболеваемостта въобще от респираторни заболявания, включително грип в региона, в който живее.
• Втората група факти са тези, предоставени от надзора, който осъществява Националната референтна лаборатория “Грип и респираторни заболявания”, която получава материали за всички тежко болни хора в страната. Тази лаборатория доказва и още 16 други респираторни вируса, понякога приличащи на грип.
• Трето - фактите, които се съобщават в официалните издания на Центъра по контрол на заболяванията “Атланта”, САЩ, с който ние много тясно колаборираме. Както и от Европейския център по контрол на заболяванията.
• И не на последно място - данните на Световната здравна организация по отношение на заболеваемостта в Европейския регион на СЗО. 

- Какви са реалните данни за типа грип и грипните щамове, които се очаква да върлуват тази година?
- Засега нямаме никакви данни първо за епидемично разпространение на грипа в нашата страна. Засега нямаме никакви данни и за това кой точно тип грип ще циркулира тази година. Това, което се споменава, и то само като предположение, е, че се очаква грип от група А. И не може да се посочи нито ден, нито час за започването на грипната епидемия.
Просто на базата на анализа от данните от 10-годишен период за всяка една от областите и за цялата страна общо мога да кажа следното: очакваме по-силно епидемично разпространение на грип през януари - по-точно трета-четвърта седмица на месеца. А пикът може би ще настъпи през втората или третата 1/3 част на месец февруари. Но засега, на този етап, към днешна дата ние нямаме данни за някакви страшни вируси и за някакви страшни грипни щамове в нашата страна. 

Инфлуенцата може да се разпознае по много бързото начало 
Това припомни в края на миналата седмица проф. Кантарджиев. “От пълно здраве в рамките на 2 часа човек развива следните симптоми: повишаване на температурата, силни болки в мускулите, силни болки в ставите, главоболие или суха, непродуктивна кашлица, загуба на сили” - обясни специалистът, като посочи, че силна болка в гърлото или тежест в гърдите могат да допълнят клиничната картина. 

Епидемиологът изтъкна, че много важно за лечението е да се определят типовете грипни щамове, като припомни, че у нас основно се прилагат два препарата по лекарско предписание. Те не са антибиотици, тъй като с подобни препарати се лекуват само бактериалните усложнения. 

Съществено важни са предпазните мерки 
Всяка година специалистите припомнят колко важно е да предпазиш себе си, близките си, колегите си, въобще всички, с които имаш контакт. “Лично аз не съветвам като се разболееш, особено с висока температура, да тръгнеш по тролеите и да се разхождаш или да решиш точно в този период да свършиш “важна работа”, препоръчва проф. Кантарджиев. Когато човек е с висока температура, когато кашля, може да отложи тази толкова “неотложна” задача.”  

Мийте често ръцете си  
Трябва веднъж завинаги да запомним правилото да измиваме ръцете си със сапун и топла вода, тъй като китайски учени са установили, че грипът издържа само 30 секунди срещу тези наглед простички хигиенни мерки, но всъщност - ефективни средства за предпазване. 
“Един от най-големите проблеми за разпространение на грипа е да се изкашляш в ръка, след което да я подадеш за здрависване”, предупреждава още проф. Кантарджиев. И още:
• Честа употреба на антибактериални мокри кърпи, миене на ръце, дезинфекциране на работните места и най-важното - стойте настрана, ако в близост до вас има болен с прояви на вирус - кашлица, кихане, хрема. Ако комуникираме между себе си на метър и половина разстояние, вероятността да предадем инфекцията е нищожна. Разбира се, разнообразната храна е полезна при грипна епидемия, но не трябва да се прекалява с хранителни добавки и имуномодулатори
• Оказва се, че най-големият проблем всъщност по време на грипния сезон си остават затворените помещения и липсата на проветряване. 
“Ако децата от детската градина прекарват повече време навън, заразените ще са много по-малко”, смята още проф. Кантарджиев. zdrave.to

Новините от днес и със задна дата