петък, 31 януари 2020 г.

В този край на България дават по 2 бона заплата, но желаещи няма!


Емиграцията остави Смолянско без квалифицирани кадри. Все повече недостигът на работна ръка се усеща в региона заради масовото обезлюдяване в посока Западна Европа. Трудно се намират мераклии дори за 2000 лева на месец работна заплата, пише 24smolian.com.
Поне това става ясно от обявените оферти за работа на трудовите борси в региона през втората половина на януари. От началото на годината стоят непопълнени места за висшисти в Смолянско. Търсят се механици на промишлено оборудване, както и техници на електрически машини и апарати. Месечното възнаграждение е до 2 бона, а условието-висше или средно-техническо образование.
Бизнесът изнемогва и в търсенето на кадри в туризма. Няма мераклии за администратори в хотели, бармани, готвачи, камериерки, сервитьори, като обявите изобилстват в областта. Търсят се още шивачи, миячи, техници, монтьори, дърводелци, учители, възпитатели. Заплащането при различните оферти обаче е всичко друго, но не и „атрактивно“.
Предлаганите възнаграждения са от 460 до 900 лева. „Огромно количество квалифицирани работна ръка се изнесе от региона. Качествени кадри заминават на Запад с целите си семейства. Скоро време ще трябва да се внасят служители от трети страни“, коментират работодатели.
Думите им се потвърждават и от липсата на хора за работни места с 4-цифрено заплащане. Прави впечатление, че от началото на годината липсват обяви за работа зад граница в трудовите борси. Както вече писахме, регионът намалява с около 2000 души годишно. Прогнозите на статистиците за следващите десетилетия пък са един от най-мрачните за страната.

Новините от днес и със задна дата