вторник, 7 януари 2020 г.

22-годишният Яким Георгиев спаси кръста в Бургас, а в Крайморие – 34-годишният Мирослав Христов

 
22-годишният Яким Георгиев извади светия кръст на Йордановден в Бургас. Той скача за първи път, но се оказа по-бърз от 34-мата смелчаци, престрашили се да скочат в бурното море. Яким е родом от Бургас, но учи "Бизнес администрация" в университета в Кентърбъри, Англия.
След като спаси светинята, той пожела на всички свои съграждани здраве през цялата година и да спазват българските традиции и обичаи.

Четирима 17-годишни момчета от Бургас бяха сред най-младите участници тази година в ритуала по спасяване на разпятието - Галин Тарашев, Мартин Гаров, Михаил Кошничаров и Деан Велков.
Най-възрастен се оказа 51-годишният Шанън Джонсън - военен аташе в Посолството на Съединените щати. Заедно с него скочиха още двама негови колеги - Кари Джейкъбс и Остин Гълет. Списъкът с чужденците, които взеха участие в ритуала, се допълва от Роман Гребен от Руската федерация. Сред смелчаците тази година бе именикът Йордан Николов, двамата братя Мартин и Константин Гарови.
Тази година заради лоши метеорологични условия и безопасността на участниците, ритуалът по спасяването на Светия кръст се проведе от брега до Моста.
Честванията за Йордановден започнаха още в 08.30 часа с празнична Света литургия в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". В 11.15 часа на площада пред църквата бяха осветени бойните знамена от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас бе отслужен водосвет.
Въпреки неблагоприятното зимно време, по традиция стотици бургазлии се включиха в последвалото литийно шествие от площада до Моста, откъдето наблюдаваха Спасяването на светия кръст.
След ритуала за Йордановден, кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общински съвет Севдалина Турманова, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Диана Саватева, народни представители от Бургаски регион, общински съветници и признателни бургазлии поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина, по повод 172-годишнината от рождението на поета-революционер.
Тази година ритуал за спасяване на кръста за първи път бе извършен и на новата лодкостоянка в квартал "Крайморие", където най-бърз бе 34-годишният местен жител Мирослав Христов.
"Tази изложба е един прекрасен подарък както към имениците, така и към бургазлии, които имат особена почит към изкуството. Пожелавам им още дълги години да се радват на здраве, успехи и признание", пожела кметът Димитър Николов на тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов, които спазиха традицията, откривайки общата си експозиция на тема "Богоявление" в Галерия "Богориди".

Новините от днес и със задна дата