вторник, 14 януари 2020 г.

До 15 г. затвор грозят шофьора на камион, прегазил 5-годишната Марая

Снимка: Скрийншот/Русе Медия

Окръжната прокуратура в Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 76-годишния шофьор на камион Петко Славов, който на 12 ноември м.г. прегази и уби на място 5-годишно момиченце в русенския кв. "Долапите".

Той ще отговаря пред магистратите за причиняване на смърт по непредпазливост, а предвиденото в закона наказание е от 3 до 15 години затвор и лишаване от правото да управлява моторно превозно средство.
Трагедията стана на ул. "Бяла Черква" в русенския квартал, където малката Марая бе блъсната от камиона "ГАЗ-53", докато водачът правел завой. Мъжът първо избяга от местопрестъплението, но по описание на камиона от очевидци по-късно беше задържан. В обвинението срещу Петко Славов са включени три нарушения на правилата за движение по пътищата, довели до смъртния резултат, както и бягство от местопроизшествието. По-късно от прокуратурата съобщиха, че мъжът вече е бил осъждан за причинена смърт на пътя. Имал е присъда и за причиняване на средна телесна повреда на дете, което блъснал.

По делото са извършени множество експертизи, разпитани са 25 свидетели и са ангажирани седем експерти.
С прокурорско постановление Петър Славов е приведен в затвора, където ще изчака насрочването на делото. В края на ноември, когато бе гледана мярката му за неотклонение, шофьорът на камиона заяви, че чувства "някаква вина" за смъртта на момиченцето, но "баба ѝ да я е държала, където трябва". 

Новините от днес и със задна дата