Доналд Тръмп не може да избегне отстраняването от властта, петролът отново ще скочи до $ 90, доларът ще отслабне с 20%, а истинският крах на Европа ще започне не с Великобритания, а със скромна Унгария. Това са "шокиращите прогнози" за 2020-а на Saxo Bank.

"Всички прогнози за следващата година са свързани с подкопаването на основите, а сегашното състояние на нещата неизбежно ще се промени. Темата на годината е рязката промяна в рутината на нещата, махалото ще се люлее в обратна посока ", смята главният икономист на банката Стивън Якобсен.
"Шокирането обаче не означава "лошо или страшно", уточни Якобсен. - По-скоро това са малко вероятни и подценявани от обществото събития в областта на политиката и икономиката, които въпреки това могат да разтърсят света."

90 долара за барел нефт е шок
През 2020 г. производството на американски шистов петрол ще намалее поради ниската възвръщаемост на инвестициите в тази индустрия. Страните от ОПЕК и Русия няма да пропуснат възможността да се възползват от ситуацията и да обявят ново силно намаляване на производството на традиционен нефт. Инвеститорите ще получат желаната оценка на активите извън Саудитска Арабия. В крайна сметка Brent ще се върне до $ 90 за барел (в момента се търгува около $ 60).
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бъде бесен, защото скъпият петрол възпрепятства икономическия растеж на страната му. Руските чиновници, напротив, ще се зарадват - петродоларите ще потекат в бюджета.
Остра промяна в Унгария
Остра промяна в "рутината" се очаква в Унгария. Принципно изглежда, че на кого му пука за ситуацията в малка европейска държава? Но дори и тук невероятното може да се случи, коментират от Saxo Bank.
"След присъединяването си към ЕС през 2004 г. Унгария е съпроводена от икономически успех, но сега този 15-годишен брак е застрашен от развод", казва Якобсен.
Преди повече от година ЕС започна дисциплинарна процедура срещу Унгария съгласно член 7 от Договора. Ръководството на Европейския съюз смята, че Унгария е създала няколко негативни прецеденти. Правителството на Виктор Орбан е критикувано за нарушаване на свободата на медиите, за промени в избирателната система в полза на авторитаризма, натиск от страна на управляващата партия върху публичните институции и за бурна корупция в страната.
За тези "грехове" ЕС може да лиши Унгария от субсидии от общоевропейския фонд. В отговор на това Орбан открито говори за "кръвно братство" с Турция и Русия. И тази рязка промяна "ще съвпадне с намаляването на европейските траншове през следващите две години". Унгарската форинт ще се срине до 375 за евро, тъй като пазарите ще бъдат уплашени от отлива на капитал поради преразглеждането на инвестиционни планове от Унгария от европейските компании.
Резултатът може да е такъв, че не Великобритания, а Унгария първа да напусне Европейския съюз.
Успехът на "шведския социализъм" е под заплаха
"Огромна заявка за промяна съществува и в Стокхолм, смята Якобсен. - Швеция стана толерантна към мигрантите. И е пример за подражание сред съседните страни в северната част на Европа. Но през ноември Дания беше принудена да затвори границата със Швеция, като това се случва за първи път от 50-те години на миналия век. Причината е ужасна криминална ситуация в съседна държава. През последната година престъпниците мигранти извършиха 160 експлозии и няколко убийства. Те обхващат трафика на наркотици, проституцията, букмейкърите, незаконните трафиканти в Швеция."
Според проучвания на общественото мнение, в толерантна Швеция вече 25% от населението се противопоставя на мигрантите. Обществото е разделено. В страната започна рецесия, а привидно непоклатимите успехи на "шведския социализъм" са под заплаха.
Азия ще свали долара
Азиатската инвестиционна банка за инфраструктура, с подкрепата на Китай и Русия, ще създаде нова резервна валута - Азиатско право на теглене или ADR. Един ADR, кооперация рубла/юан, първоначално ще бъде равен на 2 щатски долара, което ще го направи най-голямата валутна единица в света.
"Тази стъпка е ясно насочена към премахване на щатския долар от регионалната търговия. Местните икономики ще могат да сключват договори в новата валута ", казва Якобсен.
Страните от ОПЕК, основни износители на петрол, с радост ще се присъединят към сключването на договори в новата валута, разбирайки важността на азиатския пазар. Преименуването на значителен дял от международната търговия с друга валута ще свали "американската". Само за няколко месеца доларът ще отслабне с 20%.

"Данък" Тръмп - Америка на първо място
Както се вижда от прогнозите на Saxo Bank, следващата година ще бъде трудна за САЩ и Тръмп. Въпреки че ще започне с относителна стабилност, благодарение на постигнатото между Вашингтон и Пекин макар и временно примирие върху митата, нещата ще са динамични.
Скоро американската икономика ще започне да се задушава, търговският дефицит с Китай няма да се подобри, тъй като Пекин няма да може да увеличи обема на покупките на селскостопански продукти. В същото време недоволството от политиките на Тръмп ще започне да нараства, проучванията на общественото мнение ще покажат смазващото му поражение при изборите.
Тръмп ще изгуби спокойствието си и при неотдавнашен опит да засили протекционистката тема той ще предложи въвеждане на данък под кодовото име America First.
"Всички съществуващи мита се отменят и вместо това се въвежда плосък 25-процентов ДДС върху всички брутни приходи на американския пазар, които се получават от производство в чужбина", обяснява Джейкъбс.