събота, 14 декември 2019 г.

Аталанта Стигна До Исторически Успех В Шампионска Лига - Как Се Случи Всичко?

Аталанта Стигна До Исторически Успех В Шампионска Лига - Как Се Случи Всичко?


Италианския футбол винаги е имал силни представители в най-комерсиалния европейски клубен турнир по футбол. И докато по традиция това винаги са били отбори, като Ювентус, Милан и Интер, то през последните няколко години тимове, като Рома и Наполи бранят честа на калчото в Шампионска Лига. И докато вълците и партенопейците да са едни от най-добрите отбори в Серия А през последното десетилетие, то през настоящия сезон на ШЛ станахме свидетели на възхода на един италианския отбор, който за пръв път участва в турнира на богатите.

Това разбира се е тима на Аталанта, като скромния тим воден от Джанпиеро Гасперини завърши сезон 2018/2019 в италианския шампионат на рекордното за тях трето място, което директно ги класира за груповата фаза на ШЛ. И въпреки, че самото участие в турнира бе повече от страхотно постижение за нерадзурите от Бергамо, те явно бяха решени да продължат да пишат история в последния мач на груповата фаза. Съответно, Съответно, Аталанта успя да победи Шахтьор Донецк с 3:0 насред Киев с заключителния и решителен мач в Група C.

Именно този двубой бе пряко свързан с това кой отбор ще завърши на второ място в тази група, като за заветната позиция се бореха отборите на Аталанта, Шахтьор Донецк и Динамо Загреб. От друга страна, тази група си имаше един отявен лидер в лицето на английския гранд Манчестър Сити, като гражданите приключиха груповата фаза на първо място с много комфортния актив от 14 точки. И докато едва ли преди началото на настоящия сезон някой се е съмнявал в успеха за Сити в тази група, то постижението на италианския клуб бе повече от изненада.
Да, въпреки, че възпитаниците на Гасперини оставиха зад себе си отбори, като Интер, Милан и Рома в изминалия сезон на Серия А, очакванията към синьо-черните в Шампионска Лига изобщо не бяха големи, особено ако вземем под внимание представянето има в първите няколко срещи. Затова съвсем логично отбора на Аталанта далеч не бе с най-добрия коефициенти за излизане от Група C според конкретните коефициенти за залагане, като тима от Северна Италия имаше само 4 точки от 5 изиграни срещи. Това означаваше, че преди последния 6-ти кръг тима от Бергамо бе на последно място във временното класиране.

Незавидното място в класирането преди последния кръг за Аталанта обаче не бе никак случайно, тъй като те започнаха своята кампания в турнира с 3 загуби от първите 3 срещи, което накара мнозина веднага да ги отпишат от надпреварата. Но сякаш болезнената загуба от Ман Сити с 5:1 на Етихад подейства отрезвително на отбора, като последващите 3 мача те записаха 2 победи и 1 равенство за да се класират напред към фазата на директните елиминации.

Страхотната победа над Шахтьор в Украйна е наиситна повод за голяма радост на феновете на Аталанта, макар и за някои от тях полета до Киев да бе съпътстван от аварийно кацане.  Въпреки това, грандиозния успех на тима от Бергамо е от особено значение не само за Дуван Сапата и компания, но и за италианския футбол, като цяло. Участието на Аталанта на осминафиналите е добре дошло за коефициента на Италия в европейските клубни турнири, особено след отпадането на Интер.

Определно момчетата на Джанпаоло Гасперини заслухижа този огромен успех и наистина ще бъде интересно да проследим как ще продължи представянето на Аталанта в Шампионска Лига.

Новините от днес и със задна дата