понеделник, 16 декември 2019 г.

Нова версия за катастрофата, при която джип помете две деца, едното от които почина


Нова версия за катастрофата в петък на бул. Вапцаров в София, при която загина едно момиче, а друго беше ранено. Тяхна съученичка опроверга твърденията на шофьора, че момичетата са изскочили през необезопасен процеп и излезли на булеварда, когато светофарът е светел червено за тях.

Фаталният инцидент стана около 19.40 часа в петък. Тогава шофьор на джип помете двете осмокласнички от Природоматематическата гимназия на столичния булевард "Никола Вапцаров" в района след кръстовището с ул. "Атанас Дуков", посока към Телевизионната кула. Едното момиче почина на път за болницата, а другото е в "Пирогов" с травма на крака и без опасност за живота.

Тяхната съученичка заяви пред БНТ, че е присъствала на инцидента и заяви, че двете момичета са минали през пешеходната пътека на зелен светофар:
"Минаха през пешеходната пътека, а не през дупката, както твърдят те. Шофьорът, неговото изказване въобще не беше вярно. Истината е, че аз бях точно зад тях. Светна зеленият светофар. Имаше две спрели коли в другите две ленти и те тръгнаха, и колата мина пред тях и спря след дупката. И върна. Просто момичетата излетяха, когато това се случи това нещо."
Има и редица пропуски при обезопасяването на кръстовището. Пешеходната пътека не е осветена. Няма хоризонтална рамка със светофари над платното, които да се виждат отдалече, а дупката между мантинелата и предпазната ограда, откъдето шофьорът причинил инцидента, твърди, че са излезли децата, все още стои необезопасена.
От Столичната община заявиха, че разделителния остров на бул. Вапцаров ще бъде изцяло преграден с ограда. Ще бъде монтирано осветление на пешеходната пътека, а ако се наложи ще бъде преместена и спирката на градския транспорт.
От Института по пътна безопасност твърдят, че в столицата почти няма безопасни кръстовища и отправиха конкретни препоръки към общината.

"Да създаде звено за пътна безопасност, да започнат да се извършват инспекции на всички уязвими места в града, да се прави одит на всички проекти, свързани с пътната безопасност. Очакваме кметът на град София да изпълни своите обещания. Почти няма кръстовище без дефицити за пътна безопасност - маркировката и знаците не отговарят на организацията на движението. Категорично го заявяваме", каза инж. д-р Богдан Милчев от Институт за пътна безопасност.

Според него Пътната полиция също не изпълнява своите ангажименти.
"Пътна полиция също има ангажимент по контрола на пътната инфраструктура. пътна полиция може да пише на ден по 100 акта на кметовете на съответните градове затова, че те не са си уредили организацията на движение по пътищата. И във всичките катастрофи, които се случиха през последните дни, ние констатираме проблеми с маркировката, с указателните табели, с парапетите", уточни инж. Богдан Милчев.
От КАТ пък съобщиха, че и в момента налагат санкции на Столичната община за неизпълнени мерки за пътна безопасност.

Новините от днес и със задна дата