понеделник, 9 декември 2019 г.

Спешните медици са се борили един час за живота на починалата седмокласничка Нели

 
„С дълбоко прискърбие Ви съобщаваме, че днес неочаквано ни напусна нашата ученичка Н.Т.М от 7-ми клас. Почивай в мир, АНГЕЛЧЕ! Ръководството и екипът на средно училище „Христо Ботев“ – град Враца изказва искрени съболезнования на семейството! Това съобщение се появи на сайта на училището, където рано тази сутрин издъхна ученичка.
Вторник ще е неучебен ден за съучениците на Нели. С тях ще работят психолози, пише "Монитор". Внезапната смърт на детето, издъхнало в класната стая, потресе врачани. Трагедията се случи в понеделник сутринта в елитното средно училище “Христо Ботев“ във Враца. Около 9 часа, между първия и втория учебен час, ученичката от 7-ми клас Нели Тихомирова е колабирала. Преди това Нели придружила своя съученичка да си купи закуска. Щом влязла в класната стая тя си съблякла якето, оставила си чантата и седнала на стол до катедрата. В този момент паднала по очи на катедрата, а после и на пода. Било точно 9 часа, четири минути и 47 секунди. Фелдшерката на школото била извикана веднага и жената буквално дотичала в класната стая. По думите ѝ Нели нямала нито пулс, нито дишане. Но жената започнала да прави на детето изкуствено дишане. В 9 часа и 7 минути е подаден сигнал на тел. 112.
Спешните медици се отзовали след 7 минути. Медиците установили, че ученичката е много бледа и няма пулс. Те започнали реанимация моментално, която продължила цял час. Междувременно пристигнал и втори екип медици с двама кардиолози, които се включили в борбата за живота на детето. Но усилията им били напразни. В 10 часа и 10 минути била констатирана смъртта на 13-годишната Нели. Всичко това е записано от камерите за видеонаблюдение в школото. След смъртта на детето е подаден сигнал в полицията. В училището са пристигнали криминалисти, които са започнали разследване. Униформените работят по всички възможни версии. Проведени са разпити на съучениците на починалото момиче, на педагози и на помощния персонал.
Иззети са и записите от камерите. Веднага са били извикани и близките на детето. В училището пристигнали родителите и баба му. Те били категорични, че Нели не е имала никакви сериозни заболявания. Директорът на гимназията Виктор Кръстев твърди, че Нели е водила много здравословен начин на живот. Никога не си е купувала закуски, а си е носила храна от къщи. Шефът на школото също така е категоричен, че починалото дете не се е докосвало до енергийни напитки и дрога. По думите му Нели била много спокойна и възпитана.
По обяд от школото изпратиха извънредно съобщение до медиите, в което се потвърждава, че има смъртен случай с ученичка от 7-ми клас. „Взети са своевременно всички необходими мерки от наша страна. Уведомени са институциите, провеждат се разговори от специалисти. Психолози работят с учениците“, се казва в съобщението. „Предвид трагедията и нашата скръб Ви молим за разбиране и етика към опазване психическото и физическо състояние на децата и учителите като не ги притеснявате с въпроси“, допълват от СУ „Христо Ботев“. Кметът на Враца Калин Каменов изпрати съболезнования с пост във фейсбук, в който се казва: „Днес във Враца се случи трагедия. Съболезнования на семейството на починалото в училище "Христо Ботев" 13-годишно дете. Нека уважим скръбта на хората и шокът у ученици и учители!

Новините от днес и със задна дата