Сред голямото разнообразие от криптовалути, на пазара има и една, зад която стои цяла държава.
Petro, дело на властите във Венецуела бе представена преди време и въпреки че не натрупа особено голяма популярност, преди една година властите в страната започнаха да прехвърлят пенсиите на гражданите си именно в обезпечената с нефт криптовалута.


Като поредна мярка за засилване на позициите на Petro президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че ще раздаде на всички жители на държавата си по половин токен от нея. Към момента той е с равностойност от около 30 долара. За да ги получат всички просто трябва да изтеглят специалното приложение PetroApp, с което може да се регистрира и портфейл, в който парите да се държат.

Получените пари, които са под вид на помощ от държавата, ще могат да бъдат харчени за закупуването на всички стоки в местните магазини, а търговците ще са задължени да ги приемат.

Мнението на президента Мадуро е, че по този начин хората ще привикнат към новата валута и ще започнат да я използват по-често. Паралелно с това той обеща, че ще даде 500 000 токена на държавни учреждения. С тях те ще поддържат различни свои структури и сгради, с което в икономиката на страната ще се влеят още средства от националната криптовалута./business.dir.bg