четвъртък, 19 декември 2019 г.

Задържаха българка за сътрудничество с италианската мафия Ндрангета

Задържаната българка Живка Димитрова в Италия в акция срещу "Ндрангета" е управлявала фиктивно фирма на мафията, съобщи bTV.


Живка Димитрова беше арестувана заедно с още стотици сътрудници в три страни на най-мощната италианска групировка "Ндрангета". Сред арестуваните има и полицаи и политици.
Властите в Италия посочват акцията срещу организираната престъпност като втората най-голяма в историята. Операцията започва в ранните часове на деня в 12 области на Италия. Наречена е "Прераждане".
Общо разследваните са над 450 души. Иззети са активи за 15 милиона евро.
Между арестуваните са кмет, политици от "Форца Италия", висши полицейски офицери, юристи, адвокати, счетоводители и членове на масонски организации. В списъка със задържаните фигурира името и на една българка.
Арести, по искане на италианските власти, на територията на България не са извършвани, съобщи вътрешният министър. По думите му засега от Рим не са искали съдействие от нас.
"Те ни увериха, че няма данни за български граждани. Не знам по каква причина името на България съществува в тази операция, но това е официалната информация по официален път", заяви българският вътрешен министър Младен Маринов.
В италианското официално искане за налагане на мерки за неотклонение обаче откриваме български гражданин - Живка Димитрова. Тя е обвинена заедно с италианец на име Никола Бонавота. По-късно от МВР също потвърдиха задържането на българката без да упоменават името й.
Двамата са работили по една и съща криминална схема, с морално и материално сътрудничество между двамата с цел да избегнат мерките, поставени от Закона за закрила на имуществото.
"Бонавота Никола, ефективен собственик на предприятието, описано по-долу, е делегирал по фалшив начин на Димитрова Живка формалната собственост на търговската дейност "Кафе Сублиме".

Това е сторено с цел улеснение на асоциация от "Ндрангета" и се вижда от приложените документи.
Живка Димитрова, която живее в градчето Сант Онофрио е под домашен арест, сочи документът. Родена е в България и е на 38 години.
Подробностите за операцията разказа пред bTV и италианският журналист Карло Макри.
"Ндрангетата" смени лицето си, модернизира се, действа на международна сцена, от хероин до инвестиции по половината земно кълбо". Така представя Макри престъпната организация, срещу която е нанесен удар.
"Бонавота са много важен клон от Сан Грегорио ди Бона. Това семейство беше в центъра на един конфликт между тях и друго семейство, свързано с мафията", разкрива Макри.
Бонавота е осъден на доживотен затвор за убийството на Доменико Ди Лео, известен още като Мику Каталану, убит в Сант'Онофрио през 2014 г. През май той излиза под домашен арест.
"Със сигурност има контекст, който да свързва тази операция с България, но ще трябва да го разнищим четейки тази купчина листа, в която трябва да намерим правилната глава", смята Макри.
В операцията има задържани и граждани на Германия и Швейцария.
"Това е второто най-голямо разследване след "Макси-Прочесо" в Палермо от 1986 до 1992 г., извършено от Фалконе и Борселино. Епицентърът е Вибо Валенциа, но е засегнало арести в цяла Италия", заяви Никола Гратери, прокурор "Антимафия" в Италия, пред bTV.
Базираната в Калабрия престъпна група "Ндрангета" стана известна през миналото десетилетие като най-мощната престъпна групировка в Италия.
Още един детайл за мащабността на "Ндрангета" - през 2008 г. оценката на Европол я нарежда като една от най-богатите и могъщи организирани престъпни групи в света, разполагаща със състояние от около 55 млрд. долара.

Новините от днес и със задна дата