четвъртък, 26 декември 2019 г.

Сергей Лавров: Курортът "Камчия" е идеалният образец за "меката сила" на Русия


Почивният комплекс "Камчия" е уникален проект и се обсъжда вариантът по преминаването на тази собственост във федерална. Това каза външният министър на Русия Сергей Лавров по време на изслушване в руския парламент.

"Камчия" е на 25 км южно от Варна. Базата беше построена по времето, когато кмет на Москва беше Юрий Лужков, като тържественото откриване се състоя през септември 2010 г. - дни, преди градоначалникът да бъде отстранен от поста. Сред гостите на събитието тогава беше и премиерът Бойко Борисов.
На въпрос на руски сенатор дали не е време на базата на "Камчия да се създаде руски хуманитарен център за прокарването на руските интереси в Европа", Лавров отговори:
"Проектът "Камчия" е уникален. Това е идеалният образец за мека сила в най-добрия смисъл на тази дума. Комплексът е място, което се ползваше с голяма популярност сред младите хора и спортистите, сред всички хора, които искаха да развиват контактите между Русия, България и други страни".
Руският външен министър отбеляза, че "в последно време се натрупаха доста негативни тенденции около ситуацията с този комплекс. Редица сгради са затворени. Редица сгради са отдадени под наем, там не е ясна ситуацията със собствеността. Има неплатени данъци и много други натрупали се проблеми".
Лавров посочи, че след визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България през март тази година, руското външно министерство е подготвило записка за осъществяването на всички споразумения.
"В нея особено място е отделено за преодоляване на кризата в този комплекс. Беше предложено и кметството на Москва, и министерството на просветата да разработят вариант за преминаването на собствеността във федерална и да се осигури бюджетно финансиране. Бяха поставени срокове до юни, бяха представени и съответните доклади, но, за съжаление, бюрократичната машина се движи бавно", отбеляза Лавров. Той съобщи, че въпросът ще бъде разгледан на оперативно съвещание на Съвета за сигурност. "Надявам се, че там с участието на представителите на правителството и на всички ведомства, които могат да съдействат за реализацията на съответната схема.

Новините от днес и със задна дата