събота, 21 декември 2019 г.

Регистрирани са първите два случая на грип тип А в Бургас, или т.н. "свински грип"

 
Регистрирани са първите два случая на грип тип А в Бургас, потвърди епидемиологът доктор Величка Григорова. Вирусът е установен при две тригодишни деца, постъпили в инфекциозното отделение в УМБАЛ, които вече са изписани без усложнения.
Грипната вълна идва, посочи доктор Григорова. Две тригодишни деца от Бургас постъпиха в инфекциозното отделение на бургаската болница с висока температура и типични симптоми. Веднага започнахме лечение за грип, взехме гърлен секрет и го изпратихме в лабораторията в София, където бе установено ,че действително това са случаи на грип тип А, или както е популярен т.н. "свински грип".

Заради правилното лечение, децата се възстановиха бързо, вече са изписани и са без усложнения. Да, грипната вълна идва, има завишение на случаите на остри респираторни заболявания в региона, като разпространението върви към завишение , обикновено през декември и началото на януари започва грипната вълна и в края на януари тя достига епидемични стойности.

Най-типичният симптом е внезапна, висока температура, двете деца бяха с над 39 градуса. Може да има и хрема и лека кашлица, но температурата, която не се повлиява от обичайните медикаменти е най-верният признак. Веднага трябва да се потърси лекарска помощ, никакво самолечение. Лекува се с антивирусни препарати, а антибиотик се изписва само при усложнения", поясни доктор Григорова пред БНР.

Най-бързо лечението дава резултат когато започне навреме и останем на топло вкъщи - препоръча експертът на Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Новините от днес и със задна дата