вторник, 17 декември 2019 г.

Намериха стъкла в храна от детска кухня, служителката продължила да сипва


Стъкла от счупен буркан бяха открити в храна, сервирана в детска кухня "Карамфил" във Варна. Парченцата стъкло се намирали в млечен крем. За щастие, пострадали няма, но родителите са притеснени и искат глоба и по-висок контрол.

Докато служителката сипвал десерта, нещо в казана издрънчало. Чакайки на опашка, Светослава Дончева забелязала, че тя вади стъкла от съда.
"При бъркане с ръкавици намира 2 стъкла и демонстрира двете стъкла върху плота на разливочната, от което ние двете бяхме в потрес", разказа пред БНТ жената, която е станала свидетел заедно с друга майка.
Тя е удивена, че служителката, вместо да изхвърли съдържанието на тенджерата, продължила да раздава храната.
"Каза "Оле Боже, какво ще правя сега?! 150 деца съм нахранила от този казан, какво оттук нататък да правя?! Аз също изядох много от този казан", разказа още свидетелката.
И други родители изразиха безпокойство от случилото се.
"Не знам, ако попадне в устата на детето, ще му пререже сигурно гърлото", каза Милена Великова.
Майката подава сигнал в Община Варна. Веднага е разпоредена проверка. Едва пред проверяващите служителката обяснила, че при вземането на задължителна проба е счупила буркана, но след това е сменила съдовете и повече не сипвала от него. Според майки друга жена се оплакала, че в храната е намерила стъкло, но такъв сигнал официално не е подаван, съобщи bTV.
"Когато сипва крема на децата, бурканът се счупва и стъклата падат в крема. Тя веднага, по писмените обяснения на служителя, отстранява крема и спира да дава на останалите родители храна", заяви Светослава Георгиева, шеф на общинската дирекция "Здравеопазване".
След инцидента е извършен извънреден инструктаж на всички служители в детската кухня. Тя ще продължи да работи, докато текат проверките.
От дирекция „Здравеопазване” заявиха, че тъй като чрез действията си служителката е уронила престижа на общината, като не е обяснила какво се е случило пред родителите, се обмисля тя да бъде наказана. Възможностите са забележка, предупреждение за уволнение или уволнение.
Самата тя отказа да говори пред журналисти.

Новините от днес и със задна дата