понеделник, 9 декември 2019 г.

За най-добър ефект "вълшебното" ленено семе трябва да се приема смляно и в натурален вид

 Резултат с изображение за „ленено семе“"
През VIII век френският крал Карл Велики издал указ, впечатлен от свойствата на растението. Той заповядал на поданиците си да консумират всеки ден ленено семе, за да станат по-здрави. Освен кралската заповед глашатаите трябвало да запознаят французите и с правилата за употребата на вълшебната билка.
Ленът цъфти през юни с бели или сини цветове.Лененото семе е едно от най-старите култивирани от човека култури и е плод на едногодишното тревисто растение лен. В зависимост от климата, при който се отглежда, семето е различно по форма, цвят и размер. Има бели, червени, жълти или черни семенца.

Лененото семе е сладко на вкус, мазно и със слаб аромат. Днес в Индия се намират най-големите плантации за отглеждане на ленено семе. Според канадски учени редовната употреба на ленено семе пази от рак, най-вече на гърдата, на простатата и дебелото черво. Според тях мастните киселини, които съдържа, не само че пречат да се появи тумор, но и не позволяват, ако има такъв, да нарасне. А лигнаните, които се съдържат в лененото семе, блокират разпространението на туморни клетки в организма.

Американски лекари също провеждат научни изследвания в тази област, като правят експерименти върху животни и твърдят, че лененото семе съдейства активно при лечение на рак на кожата, белите дробове и яйчниците. За момента не се предвиждат проучвания върху хора, защото надеждите за подкрепа на това твърдение са големи и достатъчно оправдани.

При сърдечно-съдови проблеми консумацията на ленено семе подобрява сърдечния ритъм, намалява нивото на т.нар. излишен холестерол и по този начин предотвратява атеросклерозата.

При диабет поемането на ленено семе подпомага нормализирането на кръвната захар. Доказано е, че всекидневната консумация на чудотворната билка потиска или блокира изцяло възпалителни процеси, настъпили при болестите паркинсон или астма.
То извлича токсините от организма, абсорбира течностите и помага при безсъние, главоболие, зачервяване на очите и дори при болка в ушите, разказват медици. Вълшебното растение предотвратява втвърдяването на артериите и кръвните съсиреци, като по този начин намалява риска от инфаркт или инсулт при диабетици или сърдечноболни.

* Лененото семе нормализира функцията на щитовидната жлеза

Лененото семе има свойствата и на афродизиак. По лъжичка смляно семе на ден спомага за уриниране, действа разхлабващо при запек, подобрява перисталтиката на червата и намалява подутините при отоци. Не се препоръчва употребата му при бременност, защото може да бъде засегнато развитието на репродуктивната система или здравето на плода, настояват гинеколози и казват, че консултацията със специалист е задължителна.

Най-добре е лененото семе да се поема смляно и в натурален вид по една чаена лъжичка час преди храна, примесено с кисело мляко или поръсено върху салатата. Консумацията на леленото семе скъсява времето за възстановяване на мускулите след тренировка и затова често се ползва от спортисти. Лененото семе има доказано положително въздействие при някои психични отклонения като шизофрения и депресия.

Лечебните свойства на лененото семе се дължат на три основни съставки. Омега-3 мастните киселини регулират имунитета и подобряват биохимичните процеси в организма. Лигнаните са естрогени с антиоксидантно действие, които регулират хормоналното равновесие и стимулират увеличаване на производството на хормони в организма. Фибрите са благоприятни за храносмилането и отделителната система и засищат глада, разказват медици.

Рецепти за здраве с ленено семе:

За разхлабване - 1 супена лъжица, около 15 грама, ленено семе се поглъща сутрин на гладно с чаша вода.

При болка в ушите
- ленено семе се сварява в сок от кромид лук, оставя се да изстине до стайна температура и след това разтворът се капва в ушите.

При главоболие и рани - смляно ленено семе се накисва в студена вода и се прави компрес върху челото или откритата рана.

При безсъние - равни части ленено семе и рициново масло се смесват и се разбиват добре в бронзов съд, а след това сместа се налага върху очите.

При менопауза


Проучване, публикувано през 2007 г между жени в менопауза е показало, че консумацията на 2 супени лъжици ленено семе по два пъти на ден е намалило наполовина горещите вълни. Разликата се забелязвала още след първата седмица, а максималният ефект се постигал след 2-ата.

Против кашлица

На Изток печените семена от лен от хилядолетия се използват за лечение на кашлица. 2 лъжици ситно смляно ленено семе се разтварят в 1 чаша вряла вода и се приемат 3 пъти дневно, по възможност на празен стомах. Еликсирът се приготвя на всеки прием.

Против затлъстяване

Половин чаша отвара от лелено семе се пие 3 пъти дневно 30 минути преди хранене в продължение на 10 дни, следва 10 дни почивка и курсът отново се повтаря.
Рецептата е: 1 супена лъжица семена се поставят в половин литър вряла вода и се варят на слаб огън 2 часа, като периодично се разбъркват. Съдът задължително трябва да е покрит. След охлаждане течността се прецежда и се пие.

За отслабване

3-седмичен курс с нискомаслено кисело мляко и ленено семе. Първата седмица 100 грама мляко се разбърква с 1 чаена лъжица ленено семе и се консумира на гладно. Втората седмица пак на гладно се изяжда смес от 100 грама нискомаслено кисело мляко и 2 лъжици смляно ленено семе. Третата седмица на 100 грама мляко се поставят 3 супени лъжици смляно семе от лен.

Напитка за здраве

1-2 супени лъжици ленено брашно се смесва с 1 лъжица мед и 1 чаша вода. Изпива се веднага, защото бързо се желира. Желателно е след това да изпием още една чаша вода, защото лененото семе бързо набъбва в стомаха. Хубаво е семето да се пасира непосредствено преди консумацията, защото тогава то е най-полезно, пълноценно и ароматно.
За Framar.bg: 24 Часа

Новините от днес и със задна дата