понеделник, 23 декември 2019 г.

Защо повече няма да стъпя в Турция!

Турски търговци

Турция отдавна иронично руска провинция и от ранна пролет до есента е пълна с руски туристи, пише блогърката Полина Алферова.
Допреди 10-15 години, в Турция наистина можеше да се почива прилично на много умерени цени, с половин дузина порции барбекю за обяд и по-евтино от повечето други туристически страни.

Тогава турците наистина се опитваха да угодят, следяха чистотата на стаите и качеството на храната в хотелите и не деряха така откровено туристите за всяко нещо. Но сега не е така.

Турция отдавна е престанала да бъде евтина страна. И ако не искате да живеете в мизерна стая с три звезди в продължение на две седмици, тогава трябва да платите поне седмица в Испания. Но това е Турция, по дефиниция тя заема ниша за тези, които искат да спестят пари. Ако искам шик, тогава явно ще отида другаде, явно не в тази държава. Да, Испания има нужда от виза, но сега разбирам, че е по-добре да се помъчим веднъж, но след това вземате добрия Шенген и наистина се отпускате.


По семейни причини миналата година пътувах до Турция и вече няма да рискувам. Туроператорът похвали хотела с три звезди, уверявайки, че всичко там е като в четири. На място имаше грубост на персонала, мизерна и миризлива стая, от която след скандала ни прехвърлиха в друга, но там имаше непоносима миризма. Душът не работеше нормално, мръсни чаршафи, мизерно бюфетче - солени салати и легенчета с маслини. Оттам избягахме на втория ден, трябваше да доплатим, за да се преместим в малко по-прилична четворка.

Но работата не е само в това. Можете да отидете в Турция веднъж, след което няма смисъл да се връщате, всичко ще бъде същото. Натрапчиви търговци, заради които е невъзможно просто да се разхождаме из пазара. Постоянно жонглиране на цени, непрекъснати опити за измама при изчисляването им. Затова е невъзможно да се отпуснете и да се насладите на пазаруването.

Екскурзиите са неразумно скъпи, докато лъвският дял от времето е посещение на магазини с безумни цени, особено за туристи. А забележителностите се разглеждат набързо, вие буквално минавате бегом по тях, без да отделите дори няколко минути, само за да усетите древността на мястото.

Цялата схема на работа е предназначена за екскурзионни групи, на единични пътници дори продават билети, след като са обслужили групата.

Освен това, поради бедност, руснаци от определен вид идват в Турция - шумни, зле настроени, бурни пиячи. Трудно е да се избегне контакт, същите хора в самолета, в хотела, на плажа се бият за шезлонги и чадъри, като крещят "Ние бяхме първите, които го взехме!"

Красивото море остава, но е и на други места, не толкова очукани като Турция. И Истанбул е по-добре, но за плажна почивка не е подходящ.

Новините от днес и със задна дата