Капел, която бе евродепутат от 2014 до 2019 г., разкри, че е получила 55 000 евро в брой от български бизнесмен с инициал "С.", за да лобира в негова полза. По думите ѝ през 2018 г. българинът и неговият партньор са искали да изкупят пенсионното дружество от австрийска застрахователна компания. Тъй като сделката е била блокирана, бизнесменът поискал среща с Капел, за да я помоли да му съдейства. Сумата от 55 000 евро била предадена на 3 части по време на срещи в луксозен хотел във Виена в знак на благодарност към австрийската евродепутатка за услугата.
Сделката обаче не се състояла и сега бизнесменът си иска парите обратно.
Страхувам се. Предприемачът е доста опасен. Той си иска парите обратно”, разказва Барбара Капел. Според нея всичко, което тя е направила, е напълно законно – приела е дарението за партията и го е предала по каналния ред.
Това е вторият корупционен скандал в рамките на партията след аферата „Ибисагейт“ с бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Той беше начело на партията в продължение на 14 години до май т.г., когато го застигна "Ибисагейт". Видеозаписи разкриха как политикът вицеканцлер предлага услуги (сделки за милиони) на подставено лице (жена), представило се за руски инвеститор (племенница на руски олигарх). Скандалът предизвика падането на правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц.