Германската служба за външно разузнаване (BND) стана прицел на остри критики в медиите и в интернет организациите заради събирането на лични данни на гражданите чрез мониторинг на глобалните комуникации, предаде ДПА.

Вицепрезидентът на еко интернет асоциацията Клаус Ландефелд каза, че практиките, използвани от BND, представляват "глобално масово следене", което противоречи на германската конституция.
Той ще се яви на 14 януари пред Конституционния съд на страната по дело, заведено от медии и журналисти срещу BND. Германските власти трябва да изпълнят строги условия, ако искат да получат достъп до комуникациите на частни лица в Германия. Делото има за цел да установи дали същите условия важат и глобално.
Разузнавателните служби, наблюдаващи комуникации от чужбина, могат да отсеят сред тях електронни съобщения и писма от германски граждани, но не със 100-процентова точност, и това поражда конституционен проблем, отбелязва ДПА. "Дори и една единствена грешка би била проблем, когато нещата опират до закона", каза Ландефелд.