вторник, 10 декември 2019 г.

Какво се замисля до паметната плоча на починалите след препиване с метилов спирт съветски войници в Бургас


alt
Паметната плоча на починалите в резултат на масово препиване с метилов спирт 42-ма съветски войници в гр. Бургас при окупацията на България от червената армия през септември 1944 г. с издигнатите анонимно два бетонни постамента отстрани | Източник: Postimg.
Източник: desebg.com, Автор: Христо Христов
До паметната плоча на починалите в резултат на масово препиване с метилов спирт 42-ма съветски войници в гр. Бургас при окупацията на България от червената армия през септември 1944 г. някой започва да извършва анонимни строителни дейност.

За това е алармирал с писмо до desebg.com добросъвестен читател от Бургас (той е пожелал името му да бъде посочено, но по преценка на  сайта от съображения за сигурност desebg.com запазва името на източника). Както е известно в парк „Изгрев“ в Бургас, южно от параклиса „Св. Троица“, се намира немалък по размери общ гроб с два паметни знака.
Надписът на единия гласи: „Тук са погребани съветските войни починали в гр. Бургас“, а на другия паметен знак пише: „На освободителите вечна слава! 1944-1945“ (вижте подробности за масовото самоубийствено натравяне с метилов спирт на съветските войници преди 75 години в публикацията на историографа Митко Иванов – ТУК). В писмото до desebg.com читателят посочва:
„Поводът да ви пиша е, че се извършва нова руско-хибридна провокация. Върху паметника, издигнат от безродните комуняги за възхвала на самоотровилите се с метилов алкохол окупатори, наречени освободители, тихомълком се извършва интервенция, без обществеността да е наясно за това.
На 4.12.2019 г. минавайки от там видях, че от двете страни на т.нар. паметник е монтиран кофраж и в него е поставена арматура, а на 5.12.2019 г. (в рамките на 24 часа) вече бетонът е излят. Няма табела с име на строител, поръчител и пр., както се прави в последно време.
Тъй като в непосредствена близост има строителен обект, потърсих информация – никой нищо не знае, не е чул и не е видял. Най-вероятно нещата ще се окажат – „ами руснаците платиха“.
Според наблюдателния жител на Бургас най-вероятно издигнатите постаменти ще послужат за монтиране на паметни плочи с имена на „освободители“.
„Не е ясно дали местната власт има нещо общо с това или отново „братушките“ са взели инициативата с мълчаливото одобрение на кмета (и заместник-председател на ГЕРБ) Димитър Николов”, пише още читателят.

Той припомня, че точно преди година кметът е погазил закона, като не е изпълнил решението на Общинския съвет за премахване на паметна плоча с имената на шумкари-терористи на входа на механотехникума в Бургас.
„Паметниците на окупаторите, вместо да се премахват, се разширяват и благоустрояват, никой нищо не знае и не е видял. Руснаците и техните български съучастници строят паметници, а властта се прави на умряла лисица”, завършва писмото си читателят от Бургас с будна гражданска съвест.
alt
Изглед към паметната плоча (в дъното) преди издигането на новите бетонни постаменти | Снимка: flagman.bg.
Случайно или не анонимната строителна интервенция край паметната плоча на самоотровилите се с метилов спирт съветски войници в Бургас, които са и единствените „жертви” при „освобождаването” на България при съветската окупация през 1944 г., съвпада с руската инициатива „Шепа пръст”.
На 3 декември 2019 г. в страницата във Фейсбук на Руската федерация в София беше публикувано съобщение, че „в навечерието на 75-ата годишнина от победата в Великата Отечествена война 1941-1945 г. в Руската Федерация се реализира международна акция „Шепа пръст”, посветена на увековечаване на съветски войници, загинали на територията на Русия и чужди държави”.
Тогава е проведена церемония по символично вземане шепа пръст близо до паметника-костница на съветските воини в кв. „Лозенец” в столицата.

Новините от днес и със задна дата