понеделник, 30 декември 2019 г.

Приключва поредната успешна година за Държавна опера - Бургас

 
Изминават последните дни на 2019 г. Тя завършва с творческо удовлетворение за Държавна опера — Бургас.
Изтичащата година бе не само с наситен график — в календара на спектаклите, гастролите с много български градове, но и като качество на премиерните заглавия, представени при голям успех и със сериозна заявка за дълъг сценичен живот.
Безспорни акценти, оставили траен резонанс в културния живот, не само на местно равнище, в програмата на Бургаската опера, бяха: удостояването с престижната награда "Златна муза" на Сдружение "Асоциация на хореографите в България" за балета "Баядерка", под режисурата на Веса Тонова; откриването на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" с концерта на световната прима Веселина Кацарова и приятели; внушителният спектакъл на" Норма" от Белини сред естествения декор на Бегликташ, което е началото на оперен фестивал, провеждащ се през летния сезон в тракийското светилище; връчването на наградата "Емил Чакъров" на маестро Григор Паликаров по време на постановката на "Бал с маски" на сцената на Летния театър; блестящата премиера на мюзикъла от Коул Портър" Целуни ме, Кейт" под режисурата на Александър Текелиев — на официалното закриване на Летните музикални празници, успешният гастрол на постановката в Горна Оряховица, Пловдив и най-вече — запомнящото се представление в Народния театър "Иван Вазов" — на 19-и ноември т. год., събитие, за което дълго ще се говори и което получи ласкави оценки и от тясно специализираната, и от широката публика.
Новият Сезон 2019/ 2020 бе открит с внушителен галаконцерт "Есенна палитра", не по-малко вълнуваща бе и оперната гала, посветена на творчеството на Джузепе Верди — VIVA VERDI, в началото на месец декември. Двете мащабни прояви бяха дирижирани от младия маестро Цанислав Петков, който получи наградата на Община Бургас за особен принос за развитието на културната институция — по случай Деня на славянската писменост и култура 24 май.
При пълен салон на Зала Опера премина и премиерният концерт спектакъл "Без любов не може", под диригентската палка на маестро Левон Манукян, по сценарий на Юлия Манукян, със специалното участие на Ненчо Балабанов и Соня Ковчезлиева.
Успешен не сезонът и за балерината трупа към Държавна опера — Бургас. Освен високото признание за" Бавдерка", спектакълът "Ромео и Жулиета от Сергей Прокофиев, постановка на проф. Хикмет Мехмедов, възстановка — Веса Тонова, бе изпратен с нестихващи аплодисменти и суперлативи от страна на компетентната интернационална публика на сцената на Летния театър — Бургас по време на Летните музикални празници" Емил Чакъров", а традиционната коледена постановка на Лешникотрошачката" /постановка — проф. Хикмет Мехмедов, репетитор — Галина Калчева/ бе тържествен бляскав завършек на календарната година за балетния състав на Бургаската опера.
Вълнуваща кода на годината бе празничният концерт "Коледни звезди" , дирижиран от маестро Йордан Дафов, със звездното участие на Георги Христов, Еделина Кънева, Марчо Апостолов, Вокална формация "Фортисимо". Много настроение в мащабния спектакъл внесоха и малките грации от детска балетна школа "Марина Змеева" и младите певци от Детски хор "Милка Стоева", разбира се, под съпровода на великолепните оркестър и хор на Държавна опера — Бургас — които, заедно със солистите, са безспорни професионалисти и личности, отдадени безрезервно на каузата на високото изкуство с естетическо-емоционално въздействие върху тези, които имат съприкосновение с неговата пречиства ща сила.
През изминааща година не бяха забравени и най-малките зрители на Бургаската опера — освен любимите постановки за тях, играни на бургаска сцена и по време на гастролите в други български градове —
"Алиса в страната на чудесата", "Снежанка и седемте джуджета", "Четиримата близнаци", "Пинокио", "Патиланци", премиерният детски музикален спектакъл
"Макс и Мориц" се превърна вече в хит за децата. С него официално завърши творческата календарна година на Държавна опера — Бургас, като в края на спектакъла Дядо Коледа зарадва децата от публиката с желани подаръци и пожелания да останат верни на музикално-сценичното изкуство, което ги обогатява и прави по-облагородени и добри.
Очакваме Ви, скъпи почитатели на класическото музикално изкуство, и през следващата 2020 година, през месец февруари, когато нашите артисти ще се завърнат след годишния отпуск — заредени и с готовност да Ви отдават безпрекословно от своя талант и заряд на Вас, публиката, без която изкуството няма как да живее и да има същата въздействена творческа сила!
Успешна и благотворна Нова година и нека Музиката бъде с Вас!
Автор: Теменуга Захариева

Новините от днес и със задна дата