сряда, 4 декември 2019 г.

Макрон и Тръмп се обявиха за стратегически диалог с Русия и нов договор за ракетите

 
Френският президент Еманюел Макрон призова днес за стратегически диалог с Русия.
"Трябва да инициираме диалог без излюзии с Русия, за да намалим конфликтността" с Москва, изтъкна Макрон на съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп. На свой ред американският му колега бе категоричен, че САЩ и Русия искат нов договор за ядрените оръжия.

Двамата президенти разговарях преди началото на срещата на върха на НАТО в Лондон по случай 70-ата годишнина на алианса. Русия е сред водещите теми, които ще засегнат в разговорите си държавите от НАТО.
"Франция, Германия и другите европейски страни са застрашени сега от нови руски ракети. Не бива да демонстрираме никаква наивност по отношение на Русия, но не мисля, че статуквото е най-доброто решение", подчерта френският лидер и отбеляза, че е необходим нов договор за ядрените оръжия със среден обсег.
Макрон посочи и предварително условие за диалог с Русия: "нужен е напредък по въпроса с разрешаването на конфликта между Русия и Украйна". Среща в Нормандски формат между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия е предвидена за 9 декември.
Тръмп изрази оптимизма си за решаването на конфликта между Русия и Украйна. "Мисля, че срещите с Русия и Украйна са много важни. Възможно е да бъде постигнат сериозен прогрес" на тези срещи. "Нужен им е мир, защото се бият от доста дълго време. Мисля, че има големи шансове това да стане", изтъкна американският президент.
"Положението с ядрените оръжия не е добро. Сложихме край на Договора за ракетите със среден обсег, защото насрещната страна (Русия) не го спазваше, но тя иска да сключи договор и ние също го искаме и аз мисля, че това би било нещо велико. Откровено казано, мисля, че това е едно от най-важните неща, които можем да направим". каза американският президент Доналд Тръмп.
Китай също е заинтересуван да се присъедини към преговорите, добави той.
"Те бяха изключително развълнувани" от идеята да участват, заяви президентът на САЩ. "Така че във връзка с това може да се случат някои много добри неща".
През август Вашингтон официално денонсира Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, позовавайки се на нарушения от страна на Русия. Москва отрича тези обвинения, припомня Ройтерс.
Путин: Остарелите стереотипи на НАТО
Остарелите блокови стереотипи на мислене, свойствени на НАТО, не могат да бъдат инструмент за сътрудничество в бързо променящия се свят, каза днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той говори на съвещание, посветено на държавните отбранителни поръчки за нуждите на Военноморския флот.
"Днес, както е известно, Съветският съюз го няма. Няма го и Варшавският договор, т.е. военният пакт, създаден в отговор на създаването на НАТО, а НАТО не само продължава да съществува, но и се развива".
Русия превъзхождала САЩ
В момента Русия разработва нови системи за изстрелване на ядрено оръжие, на които САЩ нямат аналози, каза помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на международната сигурност и неразпространение на ядрено оръжие Кристофър Форд, в изказване пред Комитета по външните работи в американския сенат.
"Русия в момента разработва изключителна нова серия от ядрени системи, на която Вашингтон няма аналози", заяви дипломатът по време на изслушване в комисията по политиката на САЩ спрямо Русия, цитиран от ТАСС и "Фокус". Той посочи като пример ракетната система "Сармат", както и автоматизирана подводница, оборудвана със собствена мини-атомна електроцентрала. Форд даде за пример и ракетата "Буревестник".
РС-28 "Сармат" е нова руска ракетна система, изстрелвана от подземни бункери, работеща с тежка междуконтинентална балистична ракета.

Новините от днес и със задна дата