понеделник, 16 декември 2019 г.

Отмениха присъдите на полицаите по делото "Чората"

Снимка: Dir.bg

Петчленен състав на Върховния касационен съд отмени присъдите на петимата полицаи по делото "Чората" и върна делото за разглеждане от нов състав.


Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков бяха осъдени за смъртта на Димитров, настъпила при акция "Респект" срещу организираната престъпност в Благоевград на 10 ноември 2005 г.

Процесът мина по няколко пъти през всички инстанции за близо 14 години, а полицаите бяха ту осъждани, ту оправдавани. Сега са с присъди от по 7 години затвор. Присъдите бяха обявени в средата на април т.г. Оттогава бившите полицаи са в затвора в Бобовдол.

В края на май бившият главен прокурор Сотир Цацаров внесе във ВКС искане за възобновяване на наказателното дело и за спиране изпълнението на наказанията "лишаване от свобода" на петимата полицаи.


Днес върховните магистрати са взели решение да удовлетворят тези искания, като Писов, Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков ще бъдат пуснати от затвора и ще останат на свобода, докато нов състав на ВКС не преразгледа делото.

Решението на 5-членния състав е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Новините от днес и със задна дата