Дъб-пазител на великотърновското Ново село е победител в тазгодишното издание на националния конкурс "Дърво с корен", организиран от фндация "ЕкоОбщност".

Дървото е на 500 години и ще представя България в конкурса "Европейско дърво на годината" през февруари, съобщи за БТА Христо Христов, кмет на Ново село.

На официалната церемония по награждаването, състояла се днес в Полския културен институт в София, кметът получи грамота и статуетка, която връчи на Дарина Арнаудова-Горчакова, журналист в БНР, дала предложението дъбът да участва в надпреварата за 2019 година.
В тазгодишното издание на конкурса бяха номинирани 23 дървета от цялата страна.

От тях журито допусна до финала 10 дървета в основната категория "Дърво с корен" и 3 дървета в допълнителната категория "Вековните дървета говорят", уточни Христов.
Той припомни, че Ново село е родното място на Матей Преображенски, затова неговото име носи сдружението на активните хора в селото, чийто членове са инициатори на обществено-значими кампании и акции.

През 2010 година, те предложили да засадят в сянката на вековния дъб фиданка на младо дърво от близката гора, като идеята е била така да се сплетат младите с вековните корени.
"Любопитното беше, че на следващата година клоните на вековния дъб се отрупаха с жълъди, в корените му израснаха леторасти, а почти десет години по-късно младата фиданка вече е сериозно дърво с 20 сантиметров ствол", посочи още Христов.


Той подчерта, че покровител на населеното място е Св. Йоан Рилски, чийто символ също е дъбовото листо. Според него най-радостното е, че в гласуването, определило дървото-победител, са се включили деца и млади хора.

Той изрази надежда те да продължат да бъдат активни и за класирането на победителя в международния конкурс през февруари. Христов отбеляза, че за дървото ще бъдат положени грижи и от Асоциацията на арбордистите в България.