четвъртък, 19 декември 2019 г.

Шефката на Bet365 с най-голяма заплата във Великобритания от 323 млн. паунда през 2019 г.

 
Денис Коутс, най-високоплатеният изпълнителен директор във Великобритания и основател на глобалния бизнес за хазарт Bet365 Group Ltd., получи през настоящата година рекордна заплата от 323 милиона паунда (422 милиона щатски долара.
Денис Коутс е раздала на себе си близо 277 милиона паунда за финансовата година до края на март 2019 година, според сметките на компанията Bet365. Това представлява увеличение спрямо 220-те милиона паунда, които тя спечели миналата година, запазвайки по този начин короната на изпълнителен директор във Великобритания с най-висок доход.

В същото време г-жа Коутс е взе и половината от общите дивиденти на компанията в размер на 92,5 милиона паунда, тъй като тя притежава дял от 50% във водещата компания за хазарт. Това прави заплата от общо 323 милиона британски лири за хазартния бос, което се равнява на 1,3 милиона британски лири за всеки един работен ден през финансовата 2019 година и представлява рекордна заплата за изпълнителен директор в Обединеното кралство.

Основните приходи на Денис Коутс също така са 9 000 пъти над средната заплата на Великобритания от 29 400 британски лири. Списанието "Форбс" (Forbes) пък оцени нетната стойност на г-жа Коутс на 12,2 млрд. долара, което ѝ отрежда "скромното" 244-то място в списъка с милиардери през тази година. Компанията за хазарт Bet365 Group отбеляза, че нетна печалба на фирмата се е увеличила с 18% до 685 милиона паунда през финансовата година до края на март 2019. Тази година компанията направи и дарение в размер на 85 милиона паунда за благотворителната фондация на нейни изпълнителен директор Денис Коутс, което представлява увеличение спрямо дарените през миналата година за фондацията 75 милиона паунда.

Г-жа Коутс, 52-годишна, има най-висока степен по иконометрия, приложението на статистическите методи в икономиката, от Университета в Шефилд. Първоначално тя се е обучавала като счетоводител и е работила в пунктовете за залагания на нейния баща. След това, през 2000 година, когато се отбелязва и нарастваща популярност на онлайн хазарта, Денис Коутс стартира компанията Bet365 от сграда в паркинг близо до един от пунктовете за залози на баща ѝ.

Компанията Bet365 притежава и британския футболен отбор Стоук Сити, като шеф на клуба е нейния баща Питър Коутс. Баща ѝ също така е и съосновател на нейния бизнес, докато брат ѝ Джон Коутс е съпредседател в Bet365. Според интервю за британския вестник Guardian още от 2012-а година, г-жа Коутс първоначално не успяла да получи финансиране от фондове за рисков капитал, за да стартира своя бизнес. Вместо това тя е взела назаем пари от семейството си и от британската банка Royal Bank of Scotland. Самата Денис Коутс посочва, че тя и семейството ѝ са заложили "всичко" на старта на компанията, определяйки, че така са се превърнали в "най-крайните комарджии".

Новините от днес и със задна дата