вторник, 24 декември 2019 г.

Писмото на 9-месечния Алекс, спасен от хиляди българи, до дядо Коледа


9-месечният Александър-Робърт, чийто живот бе спасен благодарение на хиляди добри българи, посреща първата си Коледа с трогателно писмо до добрия старец.
"Скъпи Дядо Коледа,

Понеже не мога все още да пиша, помолих мама да ми помогне. Това е моята първа Коледа, единствено искам да съм жив и здрав. Всички, които ми помогнаха да оздравея, да са живи и здрави, да се обичат и да се радват на живота. Искам да им благодаря, че ми подариха най-големия подарък - Бъдеще. Също така искам и всички деца по целия свят да са щастливи, усмихнати и здрави. Весели и светли празници!"

На 29 юни родителите на новороденото момченце - Роксана и Божидар Ангелови помолиха за помощ в социалните мрежи. Александър-Робърт се ражда на 8 март, а само два месеца по-късно е приет по спешност в болница с мозъчен кръвоизлив. Момченцето е оперирано, а дни по-късно е траспортирано в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Там родителите чуват ужасяваща диагноза - синът им има вродена билиарна атрезия II тип (липса или запушване на жлъчните пътища). Единственият шанс за живот на детето е спешна чернодробна трансплантация. Офертата от германска болница е непосилна - 530 000 лева.
След призива на отчаяните родители обаче хиляди откликнаха и дариха необходимите средства. Александър-Робърт бе опериран, а донор стана баща му. Днес момченцето и родителите му все още са в Германия, тъй като до пролетта Алекс трябва да бъде под наблюдението на лекарите, макар и вече да не е в болницата.
"Благодаря за подкрепата на всички, на хората, които помогнаха на Алекс да е тук с нас, да прекара първата си Коледа. Нямам думи да го опиша. Нямам думи да опиша колко много сме им благодарни! А на всички хора в България и по света искаме да им кажем - бъдете позитивни. Чудеса се случват. Ето, на нас ни се случи едно", заяви майката Роксана.

Новините от днес и със задна дата