петък, 20 декември 2019 г.

Кметът на Царево обясни защо взима над 3500 лева заплата


 Заплатата на кмета на Царево Георги Лапчев бе индексирана до 3519 лева на последното заседание на Общинския съвет. Това е 76,51 % от максимално допустимия размер на възнаграждението на кмета, съощава "Флагман".
„Предложението дойде от Общинския съвет. Навярно са преценили, че това е сумата, която заслужавам. Наистина пиперлива тема, редно е да бъде открита и да се говори широко по нея. Личното ми мнение, не защото представлявам тази власт, е че хората, заемащи позиции с отговорност да получават достойно възнаграждение. Задайте си въпроса за какво е отговорен кметът на една община? За всичко! Той е виновен дори за нещата, които не зависят от него. Позицията „Кмет“ е натоварена с много отговорности и 24-часов работен ден“, коментира Лапчев.

Той самият призна, че не е изчислил до този момент точната стойност на възнаграждението си, но по думите му по-важното било, че това щяло да му даде възможност да увеличи заплатите и на служителите в Общината, за да работели те по-мотивирано. Георги Лапчев коментира и темата със завишената такса за битови отпадъци.

Той припомни, че налогът не е променян от 2013 година, а основната причина за поскъпването е 95-те лева на тон депониран отпадък, които всяка община ще трябва да плаща през 2020 година, съгласно чл.64 от Закона за управление на отпадъците. До този момент сумата бе значително по-малка – 57 лева.

Новините от днес и със задна дата