петък, 20 декември 2019 г.

Британският парламент одобри споразумението за Брекзит


Депутатите в новия британския парламент за първи път гласуваха и подкрепиха споразумението за Брекзит на министър-председателя Борис Джонсън, което проправя пътя за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари 2020 г., предаде Франс прес.


Камарата на общините, в която консервативният премиер разполага с много голямо мнозинство след изборите на 12 декември, одобри текста с 358 гласа "за" и 234 "против" на второ четене.

Законодателният процес ще продължи след коледните празници и новогодишните празници, като правителството разчита окончателното му приемане да стане на 9 януари.
След одобрението на кралицата остава само споразумението да бъде ратифицирано от Европейския парламент.

Вчера в тронното си слово на тържественото заседание на двете камари на парламента кралица Елизабет Втора заяви: "Приоритетът на моето правителство е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз да стане факт на 31 януари. След това моите министри ще се стремят към бъдещи отношения с Европейския съюз, основани на споразумение за свободна търговия, което да е от полза за цялото Обединено кралство. Те също така ще започнат търговски преговори с други водещи глобални икономики".

Новините от днес и със задна дата