петък, 20 декември 2019 г.

Беларус екзекутира 37-годишен, осъден за двойно убийство


Беларус - единствената европейска страна, все още практикуваща смъртното наказание, екзекутира осъден на смърт за убийство и разчленяване на две млади жени. Това съобщи днес независим беларуски седмичник, предаде Франс прес.

37-годишният Александър Осипович от град Бобруйск е бил екзекутиран във вторник, пише в. "Камерцийни куриер", като се позовава на Олга Иванова, прокурор от регионалната прокуратура.
Според правозащитния център "Вясна" през 2018 г. Осипович се е запознал в един бар с две млади жени и ги е поканил в дома си. След скарване е намушкал 77 пъти с нож едната и 16 пъти - другата, после е разчленил жертвите си и е направил опит да се отърве от останките им, след което е бил арестуван от полицията.
По време на процеса обвиняемият, вече съден неведнъж за други нападения, твърдеше, че жените искали да ограбят апартамента му и той просто се защитавал.
Съветът на Европа осъди екзекуцията. "Смъртта не е правосъдие", написа в Туитър говорителят на Съвета Даниел Хьолтген и прикани от името на организацията Беларус да отмени смъртното наказание или поне да обяви мораториум.
Беларуският президент Александър Лукашенко обаче заяви през ноември, че смъртното наказание в страната може да бъде премахнато само с референдум.
Екзекуциите в Беларус се извършват в най-строга тайна - датата на разстрела не се обявява публично, телата на затворниците не се предават на семействата им и не се съобщава нищо за мястото на погребението.
През 2016 г. ЕС вдигна повечето санкции, наложени на Минск, по-специално за да насърчи спазването на човешките права в страната. Според "Амнести интернешънъл" три четвърти от държавите на планетата са премахнали смъртното наказание или са замразили изпълнението на смъртни присъди.

Новините от днес и със задна дата