понеделник, 30 декември 2019 г.

Обявихме нова точка за доставка на природен газ - Странджа–2


От новата 2020 г. точката за доставка за руския природен газ за България ще бъде променена и тя ще бъде "Странджа 2". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в сградата на енергийното министерство. Участие взеха още изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" Жаклен Коен, на "Булгаргаз" Николай Павлов и на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Точката на доставка на природен газ се променя и вече ще е Странджа - 2. Това е породено от икономическия ефект и по-добрите условия за потребителите на природен газ. Така ще спестим на 170 млн. лева от таксите за пренос на газ. Това ще доведе до намаляване с 5 % на руския природен газ. От 1 януари 2020 г. тези промени ще влязат в сила", обяви Теменужка Петкова.
"В края на миналата година беше актуализирана енергийната стратегия и на страната и в нея бяха включени два много важни проекта. Единият от тях е свързан с разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българската граница до българо-сръбска граница", добави Петкова.
"Другият проект е свързан с участието на "Булгартрансгаз" в терминала за втечнен природен газ на Александруполис, но като акционер. Всички тези промени, които се случват в проектите с природен газ около нас, налагат ние да бъдем актуални и адекватни на ситуацията в момента. Поради тази причина "Булгаргаз" от средата на юни е в преговори с колегите от "Газпром" експорт и това, което успяхме да финализираме, са промените във входната точка на доставка. Това, което колегите успяха да договорят след дълги преговори, след анализи, както по отношение на техническите параметри на входната точка на доставка на "Странджа 2", това са входната точка на доставка, за която колегите от "Булгартрансгаз" успяха да реализират успешно първите 11 км от разширението на инфраструктурата на територията на България", обясни министърът на енергетиката.
"Това, което колегите успяха да договорят и да направят анализа веднъж от техническа и веднъж от финансова гледна точка, показа, че към настоящия момент целесъобразно за България, за българските потребители е точката на доставка да бъде променена и тя да бъде "Странджа 2". Финансовите анализи показаха, че българските потребители в рамките на годишна база ще спестим над 70 млн. лв. от таксите за пренос по Трансбалканския маршрут", каза още министър Петкова.
"Това ще доведе до намаляване на цената на руския природен газ за България, като първоначалните анализи показват, че това намаление ще е около 5%. Отделно от това колегите от "Булгартрансгаз" направиха и техническите проби, провериха техническите параметри във връзка с възможността за експлоатация, те са положителни. Това, което искахме да ви съобщим, е, че от 1 януари 2020 г. точката за доставка за руския природен газ за България ще бъде променена и тя ще бъде "Странджа 2". Причините са икономическият ефект от тази промяна, по-добрите условия за българските потребители на природен газ", посочи Теменужка Петкова.

Новините от днес и със задна дата