сряда, 18 декември 2019 г.

Обрат! ЕК може да промени пакета "Мобилност" 1

Резултат с изображение за тирове
Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург решение да спре одобрените неокончателно промени в правилата за международните пътни превози. Това съобщава тази сутрин изданието "Политико", цитирано от БТА, като отбелязва, че решението все още не е представено официално.

Причината комисията да приеме подобно решение е, че новите правила, както бяха договорени преди седмица в среднощно закрито заседание, не помагат, а биха попречили за опазването на околната среда.


ЕК си постави като основна цел в следващите пет години да защити природата, а новите правила предвиждат допълнително излишно движение на дизеловите камиони по европейските пътища.
Цитиран е заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, по чиито думи ЕК ще успее да спре въвеждането на промените с приемането на ново решение навреме.

"Политико" отчита, че това е първият зрелищен сблъсък между новите ръководства на институциите на ЕС, а полза в случая имат противниците на промените - България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Литва.
Говорител на ЕК днес уточни, че комисията ще направи оценка на въздействието на предвидените промени, свързани с връщането на камионите и техните водачи редовно в държавата на регистрация.

Говорителят не пожела да отговори по същество на въпроса дали намеренията на ЕК ще възпрепятстват влизането в сила на новото законодателство.
Според говорителя засега не може да се предвиди колко време ще продължи оценката за въздействието. По неговите думи подготвените промени в правилата за превозвачите трябва да отговарят на усилията за опазване на природата, както и на изискванията за работата на единния пазар.

Говорителят отбеляза, че някои от приетите промени не отговорят на законопроекта, внесен първоначално от комисията.

Новините от днес и със задна дата