четвъртък, 21 ноември 2019 г.

Бащата на още едно починало дете обвини лекарите в педиатрията

Баща на 18-месечно момиченце, починало преди две години след прием в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", обвини лекарите в некомпетентност.

Пред Нова телевизия Георги Георгиев разказа какво се е случило, когато на 18 ноември 2017 г. дъщеричката му Александра е приета в лечебното заведение със съмнения за бронхопневмония.
Момиченцето е настанено в интензивното отделение заедно с майка си.

 Това е поредна хоспитализация за детето, което е родено с генетичен синдром. След един ден обаче момиченцето и майката се прибират вкъщи, но състоянието на Александра се влошава.
"На 20-ти ноември детето започна да проявява признаци за сериозно разстройство. Започна да има много изхождания, които продължиха целия ден", разказва Георги Георгиев.
Дежурният лекар в педиатрията успокоил родителите, че това е нормално за малките деца, които боледуват. Колежката му от нощната смяна пък преценила, че ако до сутринта не се подобри, ще я транспортират в друга болница.
"При бебета, след 3 или 4 часа разстройство, задължително трябва да се постави система и да започне да се вливат течности венозно. Оправданието им беше, че вените й са твърде тънки и не могат да намерят път", допълни бащата.
След денонощие мъки и силно обезводнено, момиченцето е транспортирано в Трета градска болница. Лекарите там не успяват да спасят живота му.

"В 21-ви век не е нормално, дете, което е в болница, в интензивно отделение, под лекарско наблюдение, да почине от обезводняване. Никой на този свят не може да ме убеди, че не е можело да се направи нищо. Накрая ще ги съди Господ. Аз прошка не мога да им дам. Когато ми я взеха, сърцето ми умря. Аз нямам сърце вече", коментира през сълзи бащата на Александра.
Две години след смъртта на дъщеря си, Георги още търси отговор на въпроса как е възможно това да се случи. След случая на 3-годишния Алекс и вълната сигнали и оплаквания, медиците в Педиатрията отново припомниха, че нямат спешен център. И признават - проблемът не е в частния случай, а в системата на детското здравеопазване като цяло.
"Реално ние нямаме система. Ние крепим ненужно нещо прогнило. Това са някакви отдавна прокарани коловози, по които се работи", каза д-р Адил Кадъм.
Георги и съпругата му пък ще си търсят правата по съдебен път. А в петък ще запалят свещ за 3-годишния Александър. Точно две години след като дъщеря им Александра завинаги е останала на 18 месеца.

Новините от днес и със задна дата