четвъртък, 14 ноември 2019 г.

Втората пенсия няма да е пожизнена за повечето хора

Първият и вторият стълб трябва да работят заедно и да не се противопоставят един на друг, призова бившият социален министър Иван Нейков.

По-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен фонд нямат достатъчно пари в партидите си, за да я получават пожизнено.
Това показва анализ на бранша, съобщава bTV. 
Първата вълна от хора с право на т.нар. втора пенсия ще се появи в края на 2021 г.
Това са около 17 хил. жени. 5% на сто от тях имат натрупвания в партидите си, които ще позволят да им се изплаща пожизнена пенсия.

 Тя ще е между 35 и 165 лв. 55% нямат достатъчно натрупвания и затова ще получават така нареченото „разсрочено плащане”. 20% имат символични суми в партидите и те ще ги получат накуп.

 „Размерът на пенсията във втория стълб зависи какви вноски са правени, от нас или работодателя, колко години са правени тези вноски и как се управлявани тези пари. Със сигурност ще има изненадани. Всеки трябва да знае кой е пенсионния му фонд и влизат ли там вноски”, коментира в предаването „Тази сутрин” бившият социален министър (в кабинета „Костов”) Иван Нейков. Според него опитите за противопоставяне на първия и втория стълб на пенсионното осигуряване е вреден.

„Говореше се също така, че парите на хората ще бъдат изядени от таксите, а това не е точно така. Не може да се прави сравнение между пенсия от първия стълб, за която са правени вноски 40 години, и пенсия от втория стълб, за която са правени вноски 20 години и то три пъти по-малки от тези в първия стълб. Първият и вторият стълб трябва да работят заедно и да не се противопоставят един на друг”, призова Нейков.

Новините от днес и със задна дата