вторник, 5 ноември 2019 г.

Десетки натровени в Истанбул, яли спанак с треви с атропин


Четирийсет и четири души са били приети в болница в Истанбул по подозрения, че са се отровили със спанак. Пострадалите са започнали да постъпват в болници в града в периода между 1 и 3 ноември с тахикардия и хипертония.
Истанбулската дирекция по земеделието и горите съобщи, че анализите на проби са показали, че случаите на отравяне на граждани след консумация на спанак се дължат на попаднали сред листата спанак диви треви, съдържащи атропин и скопаламин, предаде турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Дирекцията уточнява в съобщение, че след случаите на граждани, потърсили лекарска помощ по подозрение, че са се отровили със спанак, са били взети за анализ проби от пресен спанак от местата за продажба, от които са го купили пострадалите, както и от приготвените от тях ястия със спанак.
Анализите са показали наличие в голямо количество на атропин и скопаламин, съдържащи се в диви треви, които са се смесили със спанака. Дирекцията предупреждава гражданите, че преди да се консумират, листните зеленчуци трябва внимателно да се проверят, да се отстранят попаднали сред тях диви треви и да се изчистят добре.
По данни на окръжната дирекция по здравеопазване в Истанбул 25 от пациентите вече са изписани, а лечението на останалите 19 все още продължава, като няма опасност за живота им.
Двадесет и два случая на хора, отровили се със спанак, са регистрирани и в северозападния турски окръг Текирдаг, съобщи телевизия НТВ, като цитира д-р Дженгиз Беджерир, ръководител на окръжната дирекция по здравеопазване.

Новините от днес и със задна дата