четвъртък, 28 ноември 2019 г.

Мъж почина по време на протест

79-годишен мъж почина по време на протест срещу презастрояването в пловдивския район "Южен" тази сутрин, съобщи Plovdiv.24.

Местни жители се обявиха срещу плановете да бъде изграден жилищен комплекс в едно от междублоковите пространства в кв. "Кючук Париж", което от години се ползва за игрище на децата в квартала.


По проект в карето между старите панелени блокове трябва да изникне нов комплекс с над 16 хиляди кв. метра разгъната площ. Живеещите наоколо твърдо се противопоставят на инвестиционните намерения и протестират в защита на тази зелена зона.

По думите на другите протестиращи, починалият мъж се е грижил за градинката, която по план трябва да бъде застроена, и е преживял тежко ставащото. Той е припаднал, извикана е линейка, но въпреки усилията на лекарите е починал.

Теренът, върху който трябва да се строи, е частна собственост, реституирана на наследниците на рода Калпакчиеви, защото именно тук се е намирала тяхната фабрика за тухли. Преди години те го продават, а само преди месец Илиян Филипов, го купува заедно с вече изготвен проект за строеж на шестетажна сграда.

Искането за промяна на устройствения план е от 2006 г. по правилата на стария ЗУТ, когато режимът за информиране на съседите е бил "само уведомителен". Тогава жалбите на хората са били отхвърлени и предишният собственик е получил правото да строи на това място. През 2017 г. общината е издала и строително разрешение.

"Защо този строеж не го започнаха преди изборите? Защо районният кмет Костадин Язов, който е кмет от 12 дни, каза, че ще има зелени площи и паркове за нашите деца?!", възмущават се хората.

От Инициативния комитет са категорични, че ще направят всичко възможно, за да спрат строежа. Вече са сезирали и прокуратурата.

Новините от днес и със задна дата