събота, 2 ноември 2019 г.

Захариева: Обидно е изказването на Макрон, да каже кои са тези каналджийски български банди

Изразяваме недоумение по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от различни държави, сравнено с "незаконни каналджии", както е и точният превод, от Украйна и България. Това каза външният ни министър Екатерина Захариева в извънредно изявление по повод думите на френския президент, заради които е изпратена и протестна нота във френското външно министертство, предаде bTV.
"Изказването е обидно, категорична бе Захариева, която заяви, че не разбира причината за това изказване и вероятно става дума за някакви вътрешнополитически проблеми.
"Цялото интервю, доколкото разбрах, е свързано с незаконната миграция и надигащото се недоволство във Франция относно многото незаконни мигранти, но не толкова срещу централно-източно европейците. Освен това нашите хора не са мигранти. В ЕС има свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги. Но между приятелски държави не бива във вътрешнополитическите напрежения да се използват имената на други държави. Ние не го правим тук", каза още Екатерина Захариева.
По думите ѝ има подозрения, че думите на Макрон са извадени от контекста, но така или иначе считаме, че "това изказване е неприемливо и не може да се правят заключения за целия български народ".

"Официално френските власти не са сигнализирали, каквито и да било съществени проблеми и към нашите власти. Мисля, че има доста добро ниво на полицейско сътрудничество между България и Франция", заяви още външният ни министър.
И припомни, че миналата година по взаимно съгласие е било прекратено засиленото полицейско сътрудничество, което е съществувало в четири френски града с по-голяма българска общност там, точно, защото не са констатирани никакви проблеми от страна на българската общност там.
Нашите сънародници във Франция са доста възмутени, обясни още вицепремиерът и външен министър.
Това е една доста добре интегрирана общност и не считаме, че създават проблеми, добави Захариева. Тя коментира, че дори и да има някакви, не е това начинът да се търси изход от ситуацията.
Сигурна съм, че по дипломатически път ще разрешим това недоразумение, добави тя.
"Ще се изиска и официална информация за какви български организирани каналджийски групи става въпрос и ако имат такава информация, да бъдат така добри, да я представят по официалния ред, за да може нашето Министерство на външните работи да работи заедно с тях. Извикали сме и френския посланик в понеделник да изразим възмущение от изказването", каза още Захариева.
От външно министерство са категорични, че днешният епизод няма да влоши отношенията между България и Франция.
По-рано от външно министерство съобщиха, че Екатерина Захариева е наредила на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското външно министерство и е извикала френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин в понеделник в МВнР за обяснения.
Междувременно украинското министерство на външните работи също извика френския посланик за обяснения.

Новините от днес и със задна дата