понеделник, 11 ноември 2019 г.

Внимание! Търговци разкриха с какъв трик мамят потребители, че пържолата е прясна

Нормалният цвят на узрялото свинско месо е розов, като отива към леко кафеникав
Розовият цвят на пържолите и свинското по щандовете на търговските вериги се дължи на обработката им с дезинфектант.

За това разказаха за "Телеграф" производители на свинско месо от Врачанско. Нормалният цвят на узрялото свинско месо е розов, като отива към леко кафеникав. По това време може да се познае, че е прясно и не е внесено от другия край на планетата, коментираха търговци и производители.

В много случаи обаче, за да остане месото със свеж розов цвят, производителите използват калиев перманганат - вещество с червен цвят, популярно като дезифектант, както и с антигъбични свойства. Плюсът му е, че е безвкусен и не може да се засечен извън лаборатория.

По-възрастните клиенти лесно разпознават "освеженото" месо и го избягват, но масово хората предпочитат именно него, признаха търговци от унгарска верига с клон на пазара "Иван Вазов" в София.

Като цяло прясно произведено в България свинско месо може да се намери в повечето от малки бутикови магазини в страната.

Те обикновено са на фермери, които са затворили цикъла на производство. Повечето от тях са принудени да продават в собствени магазини, тъй като не могат да смогнат на огромните изисквания на търговските вериги.

Такъв производител сподели, че търговска верига им е поискала 5000 лв. годишно, за да продава месото им на щандовете си. Отказват се, защото не могат да издържат.

Новините от днес и със задна дата