вторник, 5 ноември 2019 г.

Съдебно решение проправя път за превръщане на храма "Света София" в Истанбул в джамия

Решение на турски съд може да послужи като прецедент храмът "Света София" в Истанбул, който сега функционира като музей, отново да стане джамия, пише в. "Йени шафак", цитиран от БТА.

Вестникът окачествява като "историческо" съдебното решение за джамията "Карийе" в Истанбул, която през 1945 г. с решение на Министерския съвет е превърната в музей. Съгласно решението на Държавния съвет (висшия административен съд на Турция) "джамията не може да бъде използвана по различен начин от същинската ѝ функция".


Това решение проправя път "Карийе" отново да стане функционираща джамия след 74 години, а ще послужи и като прецедент за "Света София", която постоянно е тема на обсъждане, коментира "Йени шафак".

Музеят "Карийе" в истанбулския квартал Едирнекапъ е средновековната византийска църква "Христос Спасител", преустроена в джамия през 1511 г. На 29 август 1945 г. обаче подобно на други религиозни храмове и джамията "Карийе" бива превърната в музей.
Решението на Държавния съвет е взето, след като той бе сезиран от турска фондация, която настоя за отмяна на решението от 1945 г. То е окончателно и има обвързващ характер, отбелязва вестникът.

През март т. г. турският президент Реджеп Ердоган заяви намерението си да превърне прочутата бивша християнска базилика "Света София" отново в джамия.
"Света София" е построена през 6 век като църква по време на Византийската империя и е била главен храм на Константинополската патриаршия. В джамия църквата е превърната след завладяването на Константинопол през 1453 г. По нареждане на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк "Света София" отваря врати като музей през 1935 г./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата