вторник, 5 ноември 2019 г.

Миню Стайков е на антидепресанти в затворническа болница, съдът пак не го пусна

И на предишно заседание бизнесменът беше в количка
Бизнесменът Миню Стайков, който е в ареста вече от година и три месеца, отново няма да излезе на свобода, въпреки че според защитата му страда от депресия и още няколко заболявания. Това реши състав на Специализирания съд, който днес трябваше да реши дали да освободи боса на "Винпром Карнобат".

Стайков, който е обивнен за участие в банда за акцизни престъпления, отново беше докаран в съдебната зала в инвалидна количка, този път видимо отслабнал и променен. Адвокатката му - Анна Попова, изтъкна, че е на антидепресанти в затворническата болница и заяви:

"От 14 души група единствено и само за Стайков е в сила действаща мярка "задържане под стража". Както и единствен той от всички обвинени в тази група е с инсулт, в инвалидна количка, с депресия, анемия, частична пареза, урологично заболяване."
Тя настоя клиентът ѝ да бъде пуснат, за да може да се изследва и лекува.

В присъствието на съпругата на бизнесмена - Рени, обаче съдия Вилислава Ангелова отказа да го освободи, с мотива, че при необходимост може да получи адекватна медицинска грижа във всяка болница в София.

Адвокатката обаче разказа, че въпреки теоретично предвидената възможност да се ползват медицински услуги, докато си в затвора, миналата седмица са имали час за биопсия във ВМА, но не могли от болницата на затвора да се разберат със съдебния състав и за малко да изпуснат часа.

Самият Стайков говори пред съда, като подчерта че изтърпява наказание, без да е осъден.
"Нямам намерение да се укривам. Аз съм трудноподвижен, съдействал съм през цялото време, имам постоянно жилище, имам си имоти - пряко съм свързан с България", заяви той от инвалидната количка.

Стайков трябваше да бъде освободен 8 месеца след ареста си през август 2018 година, когато изтича "разумният срок" за задържане според закона, но тогава му беше повдигнато ново обвинение - за източване на еврофондове в сговор с чиновници от ДФ "Земеделие".
Днес в съда стана ясно, че на 25 ноември е насрочено разпоредителното заседание срещу Стайков, петима членове на фонда и деца на негови приближени, злоупотреба със средства по две земеделски програми./ dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата