събота, 2 ноември 2019 г.

Остри реакции и протестна нота след скандално изказване на Макрон за България


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство, съобщиха от МВнР. Френският посланик у нас Флоранс Робин пък е извикана в понеделник в МВнР за обяснения.
Реакциите на външното ни ведомство са в отговор на скандално интервю на френския държавен глава Еманюел Макрон за крайнодясното списание "Вальор актюел", в което той казва:
Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди”.

Макрон подчертава още, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция.
Думите му, че предпочита легалните мигранти от Африка пред нелегалните български мрежи, вдигнаха голям шум и обиколиха редица издания в целия свят. Френският президент има предвид квотите за легална икономическа миграция от африкански страни, които попълват нежелани и нископлатени работни места.


Интервюто на Макрон се интерпретира като намигане към дясното и търсене на по-добро позициониране срещу Марин льо Пен за президентските избори през 2022 г., посочва агенция ДПА. Крайнодясната лидерка обяви, че отново ще участва във вота.

Правителствени източници защитават интервюто пред крайнодясното списание с аргумента, че трябвало да се разговаря с всички французи през всички медии. Дебатът във Франция за миграцията и исляма се поднови заради разгорелия се отново спор около носенето на забрадките като религиозен символ.

Новините от днес и със задна дата