Правителството откри процедурите за възлагане на концесия на морските плажове "Сарафово" в община Бургас, "Дяволска река 1" в община Приморско и "Каваци-юг" в община Созопол.

Процедурите се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесиите да е по 20 години за всяка.


Размерите на минималното годишно концесионно възнаграждение са съответно - за плаж "Сарафово" - 45 502 лв. без ДДС, за плаж "Дяволска река 1" - 19 049 лв. без ДДС и за плаж "Каваци-юг" - 55 581 лв. без ДДС. Той е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове обекти на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Трите морски плажа ще бъдат обезпечени задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес./Снимка: БТА