вторник, 26 ноември 2019 г.

Трусът в Албания е бил със силата на 60 000 тона експлозив

Снимка: БТА/АP

Най-малко 21 са обявените по местни медии жертви на земетресението, което разтърси Албания. Това е разказал за Dir.bg Резарта Осман, която е завършила журналистика в България. Информацията бе потвърдена и от албанските власти преди минути.


"Има много ранени, над 600 човека. Беше страшно и най-много се усети в градовете край морето. Аз съм в Елбасан. Малко по-далеч съм, но се усетих", коментира Резарта. Само преди два часа бе съобщено, че жертвите са най-малко 18.
Междувременно е регистриран нов трус в Албания, отново с епицентър в Адриатическо море. Земетресението е отчетено в 15:05 местно време. Трусът е бил с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер. Усетен е и в България.
В Тирана от труса са пострадали около 500 обекта, заяви кметът на албанската столица. Градоначалникът Ерион Велиай обяви, че в Тирана са отворени всички приемни центрове за настаняване на граждани, които е трябвало да напуснат своите домове. Според неговите думи в тези центрове са настанени предимно стари и болни хора, поради което са им осигурени постоянни медицински грижи. Персоналът в тези центрове ще работи 24 часа в денонощието, а центровете ще работят, докато не бъдат извършени експертни оценки на степента на застрашеност на всички обекти.
Трусът е бил със силата на 60 000 тона експлозив ТНТ, което е еквивалент на три атомни бомби, съобщава интернет порталът Сот нюз. Регистрирани са цели 40 труса за по-малко от 24 часа.


Две от жертвите са деца, съобщават местните власти.
Няма данни колко граждани остават затрупани под разрушенията. Най-новата информация е, че през последните 10 часа са спасени 42 души.
Най-силно засегнатите райони са Дуръс и Тирана.
Епицентърът бил на 32 км северозападно от Тирана, на дълбочина 10 км.
По-рано професор Емил Ботев от БАН поясни, че причина за много жертви за земетресение със средна сила е некачествено и неконтролирано строителство. Той поясни, че е имало около 7 предварителни по-леки трусове, които не са успели да бъдат идентифицирани като предупредителни, тъй като природата не изпраща еднозначни съобщения за предстоящите стихии. Но успокои, че трус над 5 по скалата на Рихтер не се очаква в същата област.
От българска страна ще бъдат изпратена помощ - както финансова, така и ресурси за спасителни операции.


Гражданите на Тирана самоинициативно се заеха с хуманитарна дейност по събиране на храна, дрехи и други основни продукти за съгражданите си, чиито къщи пострадаха от земетресението, което тази сутрин разтърси Албания, заяви журналистката от Тирана Ергиса Бейколари за Танюг. Тя каза, че в момента се провеждат хуманитарни акции пред Националния театър и на площад "Майка Тереза".
Събират се храни, дрехи и други необходими продукти за граждани, които са останали бе покрив над главата си, каза Бейколари.
Камиони с пакети вече са изпратени в критичните райони в околностите на Дуръс, където щетите от земетресението са най-големи. Тя добави, че са отворени сметки за събиране на пари от албанската диаспора за оказване на помощ след тази голяма природна катастрофа. Медиите в Тирана непрекъснато оказват помощ с това, че съобщават информации за това къде се намират хуманитарните пунктове на терена, посочи албанската журналистка.
Правителството на Албания обяви сряда, 27 ноември, за ден на траур в памет на жертвите от днешното земетресение, предаде Асошиейтед прес. Знамената ще бъдат спуснати наполовина. Училищата ще бъдат затворени. Следващите два дни - 28 и 29 ноември, са национални празници в Албания - Ден на независимостта и Ден на освобождението в Албания.

Новините от днес и със задна дата