вторник, 26 ноември 2019 г.

Загиналите в Албания са вече 14 души, ранените повече от 600

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще предложи утре на заседанието на МС да бъде одобрено отпускането на 200 000 лева за Албания от средствата на МВнР от помощта за развитие. Това съобщи самата тя пред журналисти.

 "Около 30 български спасители вече пътуват към Албания заедно с техника, след силното земетресение в страната. Официално съобщените жертви са 14, възможно е да станат и повече, най-належащата в момента нужда е спасяването на хората и разчистването на отломките, затова е нужна специална техника и добре обучени хора. По последни данни на Министерство на здравеопазването ранените са 600 души.

 Българската страна е готова да окаже всякаква помощ, каквато е необходима, в постоянна връзка сме с техните власти", допълни Захариева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че няма пострадали български граждани, нито един българин не е потърсил съдействие на спешните телефони в МВнР или в посолството ни в Тирана. В посолството ни е формиран кризисен щаб и служителите там са на разположение. В Албания живеят около 10 хиляди български граждани.

"Това е най-силното земетресение от 1979 г. там досега", коментира външният министър и изрази съболезнования за трагедията.

България е готова да окаже незабавна помощ при спасителните дейности след земетресението в Албания, заяви по-рано и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, като уточни, че разпореждането е на премиера Бойко Борисов.

Маринов е разговарял с албанския си колега и е заявил готовност при нужда от албанска страна да бъдат изпратени екипи за търсене и спасяване на хора, следови кучета, техника и медицински екипи. С организацията е натоварен шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Новините от днес и със задна дата