сряда, 20 ноември 2019 г.

Намалиха присъдата на тийнейджъра Иван за убийството на 11-годишната Никол

Резултат с изображение за 17-годишния Иван Иванов НиколТричленен състав на Върховния касационен съд измени решението на Апелативния съд в Бургас, като намали присъдата на 17-годишния Иван Иванов от 8 на 6 години „лишаване от свобода“.
Момчето бе признато за виновно за това, че уби 11-годишната Никол Йончева от Бургас на 20 август 2017 година. Иван трябва да изплати и 150 000 лева обезщетение на роднините на момиченцето, което беше намерено наръгано с нож в асансьор на блок. По време на делото се разбра, че тийнейджърът посегнал на Никол, защото поискал да я целуне, но тя му отказала. Тогава Иван решил да я накаже и я намушкал с нож с 20-сантиметрово острие. Първоначално имаше версия, че двамата спорели къде да пушат наргиле, но тя не беше потвърдена.

Подсъдимият категорично е отказал съкратена процедура, родителите му – също. Социалният работник от Отдел „Закрила на детето“ не е възразил.
В тази процесуална ситуация решението на съда да разгледа делото по общия ред е било единственото законосъобразно, а всяка проява на настоятелност от негова страна би граничила с нарушение на презумпцията за невиновност“, категорични са съдиите.
Съдебният състав на ВКС намира за неоснователно твърдението за съществени процесуални нарушения, свързани с изготвените по делото съдебно-психиатрични и психологични експертизи, чиито изводи „не се споделят от защитата“. Съдилищата е следвало да решат дали с оглед младата възраст – 15 г., или поради психични проблеми подсъдимият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Този въпрос е получил категоричен и детайлно обоснован отговор, след като са положени всички дължими процесуални усилия за изясняването му, пишат върховните съдии.
Назначената в хода на досъдебното производство експертиза е установила, че въпреки леката умствена изостаналост, Иван Иванов е бил в състояние на вменяемост и е годен да участва в наказателното производство.
Според тричленния състав на ВКС възражението срещу размера на наложеното наказание „лишаване от свобода“ е основателно. И двете съдебни инстанции са приложили незаконосъобразен алгоритъм за установяване на границите, в които следва да определят срока на лишаване от свобода. Първата е преценила, че справедливото наказание е „доживотен затвор без замяна“, втората я е коригирала, като е приела, че такова би бил доживотният затвор, но и двете са достигнали до извода, че законовата редукция следва да се извърши по реда на чл. 63, ал. 1, т. 1 от НК (според тази норма за непълнолетните предвидените в особената част на НК наказания „доживотен затвор без замяна“ и „доживотен затвор“ се заменят с лишаване от свобода от 3 до 10 години).
В мотивите на ВКС пише: „Предходните инстанции са преценили като справедливо наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 8 години, определено при лек превес на отегчаващи вината обстоятелства, като са съобразили, че е с година и половина над средния размер. Всъщност наложеното наказание го превишава с почти три години, поради което следва да бъде намалено. С изменение на въззивното решение и редуциране на срока на лишаването от свобода от 8 на 6 години ще бъде постигнато едновременно точно приложение на материалния закон и справедливост на наказанието.“
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Новините от днес и със задна дата