Стоматологът Валентин Павлов е бил оправдан от Столичния апелативен съд за смъртта на 14-годишно момче, починало след операция под пълна упойка, съобщава правният портал lex.bg.
Към момента не са изготвени мотивите към присъдата. Тричленният състав, постановил решението е с председател Калин Калпакчиев и членове Камен Иванов и Владимир Астарджиев (докладчик).
Случаят е от юни 2016 г. Тогава 14-годишният Алекс Иванов бил подложен на интервенция в клиниката на Павлов. Без консултация с анестезиолог зъболекарят решил да отстрани киста в лявата част на долната челюст под пълна упойка - макар според данните по делото да не е разполагал с логистична и материална обезпеченост за обща интубационна анестезия при усложнение.
След операцията състоянието на детето рязко се влошило, при което Павлов викнал линейка. Тя обаче не била подходящо оборудвана и в крайна сметка откарала Алекс в "Пирогов", където починал.

Според експертна комисия причина за смъртта е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия, като според документацията на използваната упойка именно подобно заболяване е сред възможните странични ефекти.
На първа инстанция лекарят получи 3 години условно, като единствените наказани според решението на САС са съпругата на Павлова - Вената Павлова, както и д-р Йоанна Филипова. Те получават по 1 година условно, което отново е намаляване на присъдата спрямо първоначалното решение.
В хода на разследването стана ясно, че на 14 юни 2016 г. момчето е постъпило на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Според прокуратурата Павлов оперирал детето, след като еднолично и без консултация с анестезиолог, насрочил операцията под пълна упойка. Освен това, клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение.
Валентин Павлов беше кандидат-депутат и водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен" в Перник преди две години, когато главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета заради инцидента.
Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховният касационен съд.