вторник, 29 октомври 2019 г.

УМБАЛ „Св. Екатерина“-София опроверга МЗ за първата трансплантация на бял дроб

Още през 2003 г. в УМБАЛ "Св. Екатерина"-София са извършени първите трансплантации на сърце-бял дроб и отделно само на бял дроб от изцяло български екип, с ръководител проф. Чирков. Това съобщиха от болницата във връзка с тиражирана тези дни в медиите информация, че в болница "Лозенец" е извършена първата трансплантация на бял дроб в България, предаде "Фокус".


Медиите тиражираха информация, подадена от Министерството на здравеопазването. На 27 октомври то съобщи, че "първата белодробна трансплантация" е била извършена от екип на Университетска болница "Лозенец", ръководен от д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и проф. д-р Любомир Спасов. Трансплантацията започнала към 22.30 на 26 октомври и приключила към 4.30 часа на следващия ден. Допълва се, че "през цялото време министър Ананиев е получавал информация за хода на трансплантацията".
Рецепиент на тази трансплантация стана 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимация.
Допълнителна информация ще бъде предоставена от УБ "Лозенец", се казва в съобщението. Такава все още се чака.

Трансплантацията през 2003-а
Екипът на проф. Александър Чирков в болница "Св. Екатерина" направи на 21 август 2003 г. уникална за страната трансплантация едновременно на бял дроб и сърце. Пациентката е 26-годишно момиче с вродена сърдечна аномалия. Доколко знам, такава операция не е правена в Югоизточна Европа и Италия, каза Чирков. Трима хирурзи са му асистирали - д-р Баев, д-р Николов и д-р Илиев. Дали операцията със сигурност е успешна ще може да се каже след 6-7 дни, смятат от "Св. Екатерина".

Органите бяха взети от починало при катастрофа край ловешкото село Микре момче на 17 г., от София. Той е получил черепно-мозъчна травма и е изпаднал в мозъчна смърт в сряда по обед. Близките му, които разрешиха вземането на органите му, пожелаха да останат анонимни.
МЗ: Двете болници са лицензирани за белодробни трансплантации
Болниците "Лозенец" и "Света Екатерина" са лицензирани за извършване на белодробни трансплантации. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който участва в конференция "Заедно за повече здраве".

В отговор на въпрос дали в страната ни има достатъчно подготвен екип, за да следи следтрансплантационния период на пациента, на който преди дни беше трансплантиран бял дроб, д-р Пенков каза, че засега гаранцията е в създаването на международния екип, извършил белодробната трансплантация в болница "Лозенец". Проф. Спасов, директор на лечебното заведение, е преминал всякакви квалификации, свързани с белодробна трансплантация, има хора, които в Хановер го правят ежедневно, но не мога да кажа дали немските лекари ще останат в България, допълни д-р Пенков, цитиран от БТА.

Присъствието на екипа от Германия не е случайно, те са били извикани специално в болницата, за да съдействат. Всички детайли по присъствието на чуждестранните лекари и състоянието на реципиента, трябва да се отнасят към лечебното заведение, подчерта д-р Пенков. Нашата задача беше, когато има донорска ситуация, да поемем контрола върху събитието и да бъдат оползотворени максиално дарените от хората органи, добави още той. Борим се да увеличим даряването на органи, защото само тогава ще има трансплантации. Следтрансплантационният процес ще бъде проследен в болница "Лозенец", каза още д-р Пенков.

В отговор на въпрос кой ще плати хонорара на лекарите от Хановер д-р Пенков каза: "Не мога да кажа, такова условие на нас не ни е поставяно. Ние, като министерство, имаме пари в бюджета, плащаме до лев всеки разход, направен при всяка една трансплантация, каквато и да е тя в държавата".

Новините от днес и със задна дата