петък, 25 октомври 2019 г.

Бургаският музей търси дарители за реставрация на шест "царски" икони


Шест големи "царски" икони, които се съхраняват в бургаския музей имат нужда от реставрация. Те са спасени при акции на полицията срещу крадци. За да бъдат възстановени иконите са нужни средства, които музеят събира чрез дарителска кампания, съобщи уредникът Иванка Делева.
"Те са всъщност 8, но за две от тях на св. Димитър и св. Петър и св. Павел вече са събрани необходимите суми и в края на месеца те ще бъдат предадени на реставратора, за да може той да започне работа по тях. За останалите шест тепърва ще се набират средства. Като за реставрацията на една от тези големи икони са необходими между 1000 и 2000 лв.", допълни Делева.

На тях са изобразени Исус Вседържител, св. Илия, св. Мина, св. Димитър. Наричат се "царски" защото са се намирали до "царските двери" на олтарите и са с размери -  1 метър на 80-90 см. Първоначално се е предполагало, че иконите са от църкви в Карнобатско.
"Проучванията на терен, обаче показват, че не са от този регион. Продължава загадката, може да са от Сливенско, Ямболско, Стражица. Надяваме се, че тези спасени икони, както сме ги нарекли, ще бъдат възстановени и ще могат да бъдат видени в целия си блясък от посетителите на музея", добави Делева.
Иконите са над 100-годишни и спешно се нуждаят от реставрация и консервация. Дейностите по обработката им продължава приблизително година и след като приключат, в музея официално представят по две от тях в Нощта на музеите през май.
Кампанията за събиране на средства за реставрация на иконите е безсрочна, провежда се за пета поредна година и благодарение на дарители, до момента са възстановени 10 икони.
Може да се включите, като посетите Историческия музей на ул. Лермонтов № 31, а повече информация може да получите на тел. 056 841 815 или като пишете на електронната поща: main@burgasmuseums.bg.

Новините от днес и със задна дата