вторник, 15 октомври 2019 г.

Десетки поздравителни адреси за Международния ден на белия бастун получи общността на хората със зрителни проблеми в Бургас

Десетки поздравителни адреси от наши и чуждестранни организации получи бургаската общност на хората със зрителни проблеми по случай 15 октомври- Международен ден на белия бастун.
  Този ден се отбелязва от близо 50 години. Целта е да се повиши информираността на хората и тяхната съпричастност към тези от нас, които частично или напълно не виждат света.
За общността на хората със зрителни увреждания този ден е повод да се съберат и да се забавляват като организират сбирки, концерти, спортни турнири, изложби и всякакви форми на изява.
            За ползвателите на бели бастуни от Бургас тази година 15 октомври е повод за гордост. От няколко дни те получават поздравителни адреси от десетките международни партньори и приятели, които през последните години посетиха Бургас и се включиха в дейностите посветени на цялата общност. Щатската правителствена агенция за заетост за хора с увреждания в щата Охайо, "Лаит инто Юръп", общността на паракатерачите.

Благодарение на мащабната реконструкция на основни булеварди, пешеходни улици и обществени пространства, както и на модернизирането на системата на градския транспорт, е възможно удобното и безопасно самостоятелно придвижване на слабовиждащи и незрящи из целия град. Бургас продължава да е единствената община, отделила специално внимание на кучетата водачи при опазването на обществения ред. Безспорно най- важните придобивки тази година са приключването на ремонта на водещата пътека от автобусната спирка на УМБАЛ Бургас до бл. 47 в к-с "Зорница" и пълната реконструкция  на клуба на "Съюз на слепите в България", който от 24 септември отново работи. Сега на дневен ред е ремонта в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания, който помага на хората да придобият необходимите им умения за пълноценен и самостоятелен живот, независимо дали са се родили с или придобили зрителен проблем.
            Чудесната материална база стимулира общността да твори и покорява нови и нови върхове. Местната организация на "Съюз на слепите в България" е убежище на писатели, поети и художници, които всяка година обогатяват културния живот на града ни със своите книги, картини и ръкоделия. Периодично се провеждат срещи с творци и лектори, като например лекцията по творческо писане на г-жа Елизабет Самънс, които дават безценни съвети на талантливите автори.
         Движението е начин за живот за голяма част от общността на хората със зрителни увреждания в Бургас. Затова и групи често преодоляват популярни туристически маршрути в България и близките страни. А състезателите на СК "Вая" и тази година завоюваха купища медали от републикански турнири по шахмат, канадска борба и плуване.
       В момента се подготвят няколко международни проекта за подобряване на възможностите за реализация на образованите и амбициозни ползватели на бели бастуни.

Новините от днес и със задна дата