сряда, 25 септември 2019 г.

Скъпо,скъпо още по-скъпо! А байраците ни само във Фейсбук!

Прочетено - 001002
Катя Стоянова
Получихте ли си заплатите? Платихте ли си сметките? А да ви остана нещо от заплатата, за да си купите дреха или обувки за идващата есен? А заделихте ли нещо, за да си осигурите готовност за отопление през тежката зима, която ни очаква? Купихте ли си днес от супермаркета  онова, което ви се искаше, или го подминахте тъжно и сложихте в кошницата най - евтиното "сирене" и някой друг домат. А от яденето на яйца от щастливи кокошки станаха ли по - щастливи българите? А колко от вас месеци наред не намират работа?

Че гладуването било полезно, това го знаем. Но за кратко. Преди няколко дни ни уплашиха, че и витамините на таблетки са вредни. С тях компенсирахме невъзможността да си купуваме скъпите плодове и зеленчуци. Случва се нещо, като политически тероризъм или социален екстремизъм или просто се храним с плодовете освен на кризата и на нечия некадърност. Пред правителството ни, обаче, явно стои императивно грижата за наднорменото тегло на населението. Вярно бе. Какво е ревнал българинът. Наднорменото тегло води до куп болести. Грижат се хората за нашето здраве. Но до толкова се унесе правителството в този си приоритет, че ако  потърпим още малко България ще заприлича на хитлеристки концлагер с толерантни към положението си, но........ псуващи хора. В това се състои феноменалният парадокс на българската народопсихология. Инфантилни до изчерпване на наличната възможност. Всички усещаме силата на безполезността на управляващите ни и едновременно с това критичният дефицит на читави хора в цялото ни политическо пространство.

Слави Бинев раздава чорба на бедните, като ги реди на унизителни опашки с канчета в ръка. Снима се и си прави пиар във Фейсбук. Отвращаваща сцена на популизъм и патернализъм на човек заиграващ се с хорската мизерия. Качил си е снимките във Фейсбук и е отишъл да лапа пържоли и да се договаря как да вземе властта. Обединяващ образ на цялата ни политическа сган.
Децата ни обезнадеждени,  масово напускат държавата и не искат да чуят за завръщане. И заминават къде? Там където също има криза, но кризата е само икономическа и  хората знаят как да я управляват.  Знаем, че днешната политика не генерира никакви полезни идеи свързани не с оцеляването на хората, а с техния  достоен живот. Ако миналата година 33% от анкетирани заявяват, че биха отишли да работят в чужбина, то през 2012 г. те са вече 37 на сто, посочиха експерти.
Сред причините, които анкетираните посочват за емиграция, са ниското заплащане, липсата на работа, несигурността на работното място, както и ниското ниво на социална защита у нас.

Оскотяваме. Процентът на смъртност в България е нараснал в пъти. В пъти е нараснал и процентът на необразованите и неграмотните в страната. Стоим и чакаме да спечелим от смс – те в телевизионни игри. Илюзии, илюзии, илюзии. Кога най - накрая ще си дадем сметка, че който се храни с илюзии, все гладен стои. През 2012 година за бедни в България ще се смятат домакинствата, които живеят с доход до 236 лв. месечно.  А  милиони българи живеят с доходи под тази линия. Хората с увреждания, живеят с по 115 лв. месечна пенсия, майките и бащите ни живеят на е екзистенц-минимума.  Интелигенцията и циганите също.

Бум на дела, свързани с финансови фалити на фирми и грабежи, отчетоха от Върховния касационен съд. "Грабежите заемат водещо място и бележат увеличение от 92 дела за 2010 г., на 132 за 2011 г.", съобщи шефът на наказателната колегия на ВКС, Гроздан Илиев, през месец май, т.г. Колегата му от търговското отделение Таня Райковска пък допълни, че при тях се забелязва тенденция на драстично увеличение на броя на делата за несъстоятелност. Бомбастично увеличение на битовата и всякаква друга престъпност.  Корумпирани журналисти и политици, слели се в едно. Обществената стратификация е с трайно обърнат модел нагоре, т.с. много бедни, от които и работещи такива, в основата му, и малко, но много богати на върха. Факт потвърждаващ тенденцията, че живеем в криминализирана държава, със слаби институции и дефицит на държавност, в която трудът е най - евтината стока, защото поради безработицата няма търсене на този вид стока. Пазарна икономика - търсенето определя предлагането.

Ааа, май съм сънувала и явно нищо от това което написах няма общо с българската действителност. Нееее няма безработица, получаваме еквивалента на своя труд, не тънем в мизерия и ежедневно не умират деца на безпомощни родители, които трябва да преживеят ужаса на угасващите си деца, докато чакат държавата да им даде зелен светофар за адекватно лечение извън страната. В България всичко е на шест. Колегата Карбовски си е на поста и всяка събота, с патос присъщ само за него,  ще казва "рапорт даден", а политиците  "рапорт приет"  и вместо да ги попита защо майките си продават децата, той ще ги купува и прави щоу от това.  Не е вярно, че дребният и среден бизнес фалира. И не живеем като във филм на ужасите. Ако беше обратното нали  площадите трябваше да са пълни с негодуващи хора, както се случва в целия цивилизован свят. Моля да ме извините, че ви напълних главите с лъжи.

Ето ви нещо, което не е лъжа. Разумните италианци хвърлиха политиците в задния двор и гласуваха доверие на експерта Монти и други като него. Да, ама там освен криза има и демокрация и гражданите решават какво ще става в държавата им. Понятието "sciopero" - стачка, за решаване на социални проблеми има императивен израз в тази държава на гражданите. Само, че ние се намираме на светлинни години в начина си на живот и мислене от нормалните хора. Нашето, българско негодувание и нашите  плакати се намират във Фейсбук и ги развяват повече представители на партии, отколкото граждани радеещи за правата си. Ненавиждам политиците и работещите  за политици във Фейсбук, нападащи ме от всякъде затова, че съм независима и управлявам независима медия. Цялата мрежа е опорочена от възгласите им, от които вадят дивиденти само за партиите си. Социалната мрежа се превърна в територия за социална психология, с чиито методи се извършва най - рафинираното промиване на мозъци.

Още преди години социалният психолог Серж Московичи прогнозира ерата на "разсеяните тълпи". Социалните мрежи са перфектното средство за този подход. Създават се т.н. групи, зад които, почти не се знае кой стои и се започва с бясна политическа пропаганда и зарибяване на потребители. Такъв тип тълпа от нов тип представляват всички телевизионни зрители, потребители на социални мрежи, четящи едни и същи вестници, които не са заедно на едно и също място но слушат и гледат или четат по едно и също време, едно и също послание. И ако от това послание се чува само едно, единствено мнение, повтаряно многократно, придружено с манипулативни техники, хора намиращи се на различни места и разстояния стават безкритични, загубват собственото си мнение приемат гледната точка чута или прочетена. Приемат я за автентична и мислят като една личност с една душа, но с парализирана мисъл в полза изцяло на манипулатора. Който в един удобен за него момент, може да си направи експеримент с тях, да ги изведе от домовете им, да ги събере на едно място,и да ги употреби за каквато си поиска цел. Вероятно разбирате защо се изкупуват медии и журналисти "на килограм" в България, факт от който Европа е безкрайно "обезпокоена", но мерките които  предприема са по скоро палеативни. Кандидатът за власт, Алексей Петров - Трактора създаде поредната си медия, в-к "Свободен народ", а този смущаващ факт бе оповестен не къде да е, а в сайта на Съюза на журналистите.

Идват избори. Аз,  разбира се, ще гласувам, както винаги. И както винаги няма да избера никого. Това е моят протест, протестирайте и вие. Нека само партийците гласуват за себе си и да видим дали някой от тях ще влезе в парламента. Президентът ще бъде принуден да сформира експертно правителство, от хора знаещи и можещи, които да изведат страната ни от тоталната антихуманна социална и политическа среда. Предпочитам да има политическо - партийна криза пред социална и икономическа. Ако повече хора разбират смисъла на този начин на гласуване държавата ни и живеещите в нея ще са претърпели някаква еволюция към по - високо ниво на жизнена философия. Поне един път в живота си помислете за себе си и за собствения си просперитет, а не за бъдещето на някоя партия. Бъдете свободни граждани, от чиято сила политиците да се страхуват. "Просперитетът обича свободата", е фраза която не е за подценяване. Всички избирани, до сега, ни разочароваха. Наш ред е да ги разочароваме ние. Не е нужно някой да ви организира и да излизате на площада. Урната ще е вашият площад, празната бюлетина, вашия бйарак. Пречка единствена - ортодоксалните, с промити мозъци депесари, ходещи да гласуват под строй.
--------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
Според Закона за политическите партии тези формации, които са минали 1% на парламентарните избори, получават по 12 лв. на глас годишно. Така субсидията на ГЕРБ е над 20 млн. лв. годишно.

Новините от днес и със задна дата